torsdag 30 september 2010

2008 Pouilly-Fumé ”En Travertin” Henri Bourgeois

Sommaren som aldrig ville ta slut fortsatte med mer vitt från Loire. I anteckningarna återfinner jag denna pärla som tyvärr ej verkar finnas kvar i beställningssortimentet.

En kraftig och fruktig doft med kiwi/krusbär, sparrisspad, citrus, ylle och mineral med en gnutta honung ger ett väldigt gott första intryck. Smaken är inte dålig den heller, med kraft och pigg syrlighet som inramning levereras en fruktkorg med kiwi/krusbär, citrus och grapebeska samt mineralitet. Frisk, fräsch och mycket god skrev jag ned. Till fisken fungerade det alldeles utmärkt och jag kommer nog hugga en flaska om jag återfinner den i systembolagets rullor.

onsdag 29 september 2010

2004 Barolo Serralunga Paolo Manzone

Mot slutet av veckan i trakterna av Ystad provas en Barolo från vad som anses vara ett mycket bra år. Medan entrecôten gick klart på grillen korkade jag upp vinet och tecknade ned några snabba intryck.

En distinkt och pulvrig doft av Ekströms nyponsoppa ger ett särpräglat intryck innan körsbär, lakrits och torkad frukt växer fram. Där finns också något inslag från växtriket som växer i ett torrt klimat, om det nu kan vara lavendel, rosmarin eller timjan vill jag låta vara osagt. Hur som helst, doften är god.

Det första intrycket i munnen är att här har vi att göra med ett matkrävande vin. Syrligheten är pigg och kärvheten påtaglig. Körsbär, Läkerol och torkad frukt klingar av långsamt och med viss alkoholhetta. Trots att kroppen är knappt medelfyllig är det bra rymd i smaken och totalintrycket är mycket behagligt. Mycket god noterade jag och beställde ett par flaskor så fort jag kom hem.

Varunummer: 72280
Pris: 289 SEK

tisdag 28 september 2010

2006 Seigneurs d´Aiguilhe

En entrecôte på grillen en vacker sommarkväll i trakterna av Ystad fick sällskap av en Bordeaux från högra stranden.

Chateau d´Aiguilhe är en av flera egendomar runt om Bordeaux som ägs av Stephan von Neipperg. Appellationen är det inte fullt så kända Côtes de Castillon. 80 procent av vingårdarna är planterade med Merlot och återstoden utgörs av Cabernet Franc. Seigneurs d´Aiguilhe är andravinet från slottet.

Doften är rödbärssyrlig med plommon och korinter, järn och blod samt lite dyig sjöbotten. Ett milt stjälkigt inslag drar ner intrycket. Smaken upplevde jag som spetsig och diskantig med pigg syrlighet och en aning bränd bitterhet. Plommon korinter och körsbär med fat som rundar av. Ung, syrlig, sträv och med viss grön bitterhet.

Det låter värre än vad det är. Förvisso fungerar det hyggligt till maten. Men några fler flaskor blir det inte och jag kan inte rekommendera detta vin.

Varunummer: 75189
Pris: 139 SEK

måndag 27 september 2010

2004 Piccini Villa al Cortile Brunello di Montalcino

En brunello för hyggliga pengar fick följa med i vinlådan till trakterna av Ystad. Det var inte läge för utförliga anteckningar när barndomskamraten med fru och barn hälsade på.

Färgen var på burgundiskt vis tämligen ljus och vacker med inslag av tegel.

Doften var i förstone ganska knuten, om än ursprungstypisk med körsbär, plommon och torkad frukt samt svart te. Smaken var medelfyllig, kanske en aning för lätt, och läskande kärv med körsbär, torkad frukt och svart te som klingade av långsamt.

Av bifallet runt middagsbordet att döma så var det ett gott vin. Själv noterade jag mycket gott. Kanske rent av läge att stoppa undan ett par flaskor.

Varunummer: 89303
Pris: 239 SEK

fredag 24 september 2010

2006 Château de Fesles Chenin Sec La Chapelle

Jag kan inte på rak arm påminna mig om när jag drack ett vin gjort på Chenin Blanc senast. En flaska vitt från Loire gjord på denna druva fick följa med i den medhavda lådan med viner som skulle avnjutas under vår sommarvecka i trakterna av Ystad. Druvorna har plockats i två omgångar och vinet har sedan fått tillbringa ett år på fat. Jisses vad bra det funkade till den varmrökta laxen, som en dag fick sällskap av en bit rökt smörfisk (tydligen heter det Escolar egentligen).

Eftersom sambon fullkomligt avskyr halvtorra viner (vilket för övrigt avspeglas i denna blogg) blev hon nervös när jag inte kunde ge ett entydigt besked om vad ”sec” på etiketten betydde. Sambon provade misstänksamt vinet och avkunnade domen, det var tillräckligt torrt.

Doften är fet, blommig och oljig med fläder, ananas i sockerlag, söta päron och skiffer samt fatoxidation à la tuttifrutti.

Smaken är sötfruktig med fläder, päron och honungsmelon. Sött men ändå torrt. Syrligheten är nedtonad och eftersmaken är lång med tuttifrutti och fatvanilj.

Mycket god med tre utropstecken plitar jag ned i min lilla svarta anteckningsbok.

Varunummer: 83221
Pris: 172 SEK

torsdag 23 september 2010

2008 Bourgogne Cuvée Saint-Vincent Vincent Girardin

En sommarvecka i juli förlades till trakterna av Ystad. Vädret var fantastiskt och utsikten från den hyrda Skånegården över de böljande åkrarna ned mot det perfekt tempererade havet var minst sagt hänförande. Under veckan konsumerades en hel del varmrökt lax och först ut i vinkavalkaden kom en vit Bourgogne från Vincent Girardin.

Jag hade nog förväntat mig lite fatrondör i doften. Men i stället kom en tämligen ren och frisk doft av söta gråpäron, lite citrus och mineralig beska. Viss smörighet anades också. Smaken innehöll likaså gråpäron och citrus med lång grapefruktig eftersmak. ”Inte så mycket fat” noterade jag, men det kanske säger mer om mina förväntningar snarare än vinets karaktär. Balansen var mycket bra med en fräsch, om än avrundad, syrlighet. Ett gott vin som förtjänar att provas.

Varunummer: 86890
Pris: 179 SEK

onsdag 22 september 2010

2008 Sancerre Les Baronnes Henri Bourgeois

Samtidigt som kronprinsessan färdades i kortege genom stadens gator med sin prins efter vigseln lade jag en röding på grillen och korkade upp en kyld Sancerre från bolagets ordinarie sortiment. Det visade sig sedan att bröllopsparet med gäster följde i våra spår och fick röding med örttäcke som sköljdes ned med en Sancerre Les Pierris 2008 Domaine Roger Champault. Hur den smakade vet jag inte.

Vår Sancerre, även den från 2008, hade en frisk och god doft med päron, melon, citrus, nässlor, sparris och flintig mineralitet. Smaken var lite oväntat åt det tyngre hållet med aningen fatfetma, päron, melon, nässlor och viss mineralitet och lite beska i eftersmaken.

Mycket god skrev jag i anteckningsboken.

Varunummer: 32253
Pris: 165 SEK