måndag 16 juli 2012

2010 Chablis Premier Cru Beauroy Jean Marc Brocard

Det är svårt att runda Domaine Jean Marc Brocard när man letar efter Chablis på systembolaget. De flaskor som jag provat har förvisso varit goda, men de har inte väckt hamstringsinstinkten hos mig.

Som konsument gäller det att ha koll på flera växtplatser runt om i Chablis. Om växtplaterna ligger som ekrar runt centralorten Chablis ligger Beauroy, som är en premier cru, ungefär vid klockan 10. Eller i den nordvästra delen om man så vill. 

Nu stod jag med en flaska i handen och tack vare informationsteknologins landvinningar övertygas jag efter en sökning om att lägga ned denna Chablis i inköpskorgen.

Doften är finstämd och god med gråpäron, syrliga höstäpplen, citrus, flinta och en aning vanilj. Smaken är mer generös med päron, gula äpplen, en skvätt citron som gör sig alltmer påmind under kvällen och stenig mineral. Kruttorrt är ordet och eftersmaken sitter i ett bra tag. Finstämda och eleganta viner som detta brukar vinna i längden. Mycket riktigt, till maten och när solen tittar fram mellan regnskurarna är det en vinnare. Det är riktigt gott och väl värt att prova.

Med tanke på att jag numera har en mörk källare som mycket väl skulle kunna utvecklas till att bli en vinkällare så är det nästan så att jag börjar överväga att lägga undan ett par flaskor för att se vad som händer med lite lagring.

Varunummer: 7125
Pris: 159 SEK

söndag 15 juli 2012

2010 Chablis Clotilde Davenne & 2010 Chablis Drouhin-Vaudon

Barndomsvännen med familj är på besök och den grillade laxen får sällskap av två vita viner från Chablis. Intressant nog är det också två lite olika stilar. Nu var det inte så mycket fokus på vinerna, utan det fick bli ett par snabba noteringar i all hast.

I det första glaset återfinns en bas-Chablis från Clotilde Davenne med tydligt fokus på citrus i doften av citron och grapefrukt. Gråpäron och äpple noterar jag också jämte mineral. Smaken fortsätter på samma spår med en fräsande syrlighet av citrus och grönt äpple. Riktigt gott är det, även om den rena citrusartade frukten kan ge ett litet enahanda intryck under en hel middag. Lite mer komplexitet hade varit önskvärt. 

Drouhin, som lagt till Vaudon till firmanamnet i marknadsföringen av denna Chablis, har ett doftspektrum som är lite bredare än Clotilde Davennes vin. Doften indikerar också aningen mer kropp med lite mer fetma. Men det är mycket citrus och äpple även här, om än med lite mer solmogen tropisk frukt någonstans i bakgrunden. Spontant skulle jag säga att det varit lite mer fat med i framställningsprocessen med en aningens oxiderad ton och lite, lite vanilj. Smakmässigt är detta vin inte lika rakbladsvasst, utan lite rundare och aningen mer komplext. 

Middagssällskapet var rörande överens om att det här är två mycket goda viner och därför tvekar jag inte att utfärda en generell köprekommendation. Vilket man skall ta är mest en fråga om tycke och smak. Jag skulle lite förenklat vilja säga att det är ett val mellan Clotilde Davenne för spets eller Drouhin-Vaudon för bredd.

Chablis Clotilde Davenne
Varunummer: 6307
Pris: 139 SEK 

Chablis Joseph Drouhin
Varunummer: 5765
Pris: 149 SEK

fredag 13 juli 2012

2010 Bourgogne Blanc Clotilde Davenne

Jag tror att intressen mår bäst av att odlas i trivsamhet när livet lunkar på. De senaste nio åren har det varit en helgritual för mig, och sedermera familjen, att korka ur en flaska vin på fredagen. Helst skall det vara ett vin som inte provats tidigare. För drygt ett år sedan försvann dock lusten att analysera och skriva om viner. Det var rätt mycket annat som krävde min uppmärksamhet, som exempelvis tillökning för tredje gången samt en flytt från radhus till villa.

Det tog ett tag, men så en dag vaknade intresset igen. Efter ytterligare en tid blev det också roligt att kika i sammanställningarna över månadens nyheter på systembolaget. Och några månader senare fick jag återigen en brinnande lust att skriva om vin. När jag dessutom började glömma bort vilka viner som jag provat kändes det naturligt att återigen föra bok.

Den här sommaren har ambitionen varit att bättre lära känna Chablis. Jag måste erkänna att jag funnit Chablisviner oangenämt äppelsyrliga och anemiska. I ärlighetens namn får dock faktaunderlaget sägas vara så fåtaligt att denna uppfattning närmast gränsar till att vara en fördom. Sedan var det ju det här med ståltankar. I mina öron låter det som något som främst hör hemma i den petrokemiska industrin eller möjligtvis på en tandläkarmottagning. 

Jag som alltid varit svag för solmogen och generös fruktighet som mognat till sig på franska ekfat tar avstamp i en Bourgogne Blanc från Clotilde Davenne. Det är bara att konstatera att första försöket utföll till belåtenhet. 

Doften är diskret och elegant med gråpäron, citrus och ett stänk av mineral. Smakintrycket är mer generöst än doften. Smaken är elegant och fantastiskt välbalanserad med citrus och äpplen, samt ett uns sockerlag från någon slags konserverad frukt som kan vara ananas eller persika. Främst är det eftersmaken som imponerar på mig. 

Det här är riktigt mycket pang för pengarna. Fler viner från producenten finns listade på bolaget och kvickt lägger jag en beställning. Chablis kanske inte är så tokigt ändå.

Varunummer: 5562
Pris: 99 SEK