torsdag 30 april 2015

2010 Montegiachi Chianti Classico Riserva

Tips på bra Chianti tages alltid tacksamt emot och för ett litet tag sedan dök ett sådant upp. Jag beställde en flaska och kan konstatera att det kan vara väl värt att följa flödet i sociala medier av vad folk trycker i sig.

Druvsammansättningen består av 95 procent Sangiovese och fem procent Colorino.

Doften består av mörk frukt och då främst körsbär som åtföljs av viol och svavel à la tändsticksplån. 

Smaken har utvecklat en påtaglig mognad med tanke på vinets ålder. Syrlighet och tanniner är allmänt avrundade och ger vinet ett allmänt behagligt och lättdrucket intryck. Faktiskt går tankarna åt mogen bordeaux eller bourgogne. Annars är smakkomponenterna hämtade från den italienska hyllan med mörka körsbär, viol, en aning jordgubbe, läder och fat. 

Riktigt gott är det och väl värt att prova. 

Varunummer: 78558
Pris: 179 SEK

onsdag 29 april 2015

2010 Barolo La Tartufaia Giulia Negri

Det här är en barolo som jag provat tidigare årgångar av med förtjusning. 

Doften är finstämd med körsbär, sandelträ och svart te. Smaken är elegant, men ändå med viss kraft. Särskilt med luftning utvecklar vinet mer volym. Körsbär, svart te, röd citrus och en aning jordgubbe omfamnas av rätt så stadigt ramverk av tanniner och syrlighet som borgar för att några år i ryggläge bara kommer att göra gott. Redan nu är detta dock ett riktigt gott och njutbart vin som fungerade synnerligen väl till grillad lammsadel.

Varunummer: 79247
Pris: 269 SEK