Redan den första sniffen är mycket lovande. Doften är generös med gråpäron och gula äpplen och en rejäl bit flinta. Visst finns här också citrus, men också något blommigt. Smaken fortsätter på den inslagna banan med först och främst en hel del citrus, och då närmare bestämt grapefrukt och citron. Gröna syrliga äpplen noterar jag också. Sedan var det ju detta med flintan. Jag har faktiskt aldrig smakat på flinta, eller andra stenar och jordarter för den delen, för att faktiskt förvissa mig om vad de smakar. Den dag jag gör det har antagligen ett hälsosamt intresse slagit över i någon slags mani. Men jag föreställer mig att flinta skulle smaka på motsvarande sätt som mineraltonen i vinet. I övrigt kan jag nämna att denna Chablis är mycket torr och balansen är fantastisk. Några uppenbara fattoner registrerar jag inte trots idoga försök, men jag misstänker att de finns där vagt någonstans i bakgrunden och bidrar till att ge vinet lite fetma och ett lite vidare smakspektrum.
Även om det är en generisk Chablis utan någon växtplats angiven på etiketten är kvaliteten hög. Producenten verkar dock inte tro på någon längre tids lagring då förslutningen består av pressad kork.
På det hela taget ett mycket gott vin och jag kommer att hålla utkik efter fler viner från Domaine William Fèvre. Köprekommendation utfärdas härmed.
Varunummer: 87642
Pris: 169 SEK
3 kommentarer:
Domaine-vinerna är gjorda på druvor man odlar själva och ofta bra köp. 2010an försvann på Bosses som en löning. Kul att elvan verkar pigg.
Bara ca 5% ek i deras "Chablis", enligt uppgift under vårt besök i höstas.
Fèvre tillhör toppskiktet, helt klart.
Fem procent ek verkar vara väldigt måttligt måste jag säga. Men är det något för lagring?
Jag har provat för få elvor och inte denna heller, så jag vet inte. Det finns fortfarande en hel hop tior på SB med ungefär samma prislapp, t. ex. Brocards 1:er Cruer som är värda att vänta ut.
Skicka en kommentar