Doften är finstämd med söta körsbär, torkad frukt, läder, tobak, svart te och stendamm. Därtill noterar jag en doftkomponent som påminner om farinsocker och tjära. Fatlagringen visar sig i en förnimbar dillton som vanligtvis brukar tillskrivas viner från Rioja. En komplex och mycket trevlig doft så långt.
När det gäller smakintrycket förvånas jag över hur avrundat och moget vinet känns. Tanniner och syrlighet är inte särskilt riviga. Kroppen upplever jag som drygt medelfyllig. Smaken är komplex med flera godsaker såsom jordgubbar, körsbär, läkerol, torkad frukt, tjära och farinsocker. Ofta förknippas barolo med ungdomligt oförlösta kraftpaket. Denna barolo bör snarare räknas bland eleganterna med sitt lätta och finstämda anslag. Men i vinet finner jag en charm och personlighet som är svår att värja sig mot. Även om jag är väldigt nöjd så är det är första gången under alla år som min fru faktiskt blir riktigt förtjust i en barolo.
Till maten fungerar vinet synnerligen väl och tömningstakten är generande hög. Cascina Ballarins Barolo Tre Ciabòt från 2007 upplever jag som mer eller mindre färdig för konsumtion och mycket väl värd att prova. Det enda som får mig att tveka något över att fylla källaren är att jag undrar om det finns så mycket utvecklingspotential med tanke på hur drickvänligt det är i dagsläget.
Varunummer: 71145
Pris: 339 SEK
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar