Vid alla genomläsningar av tekniska specifikationer måste jag erkänna att jag nog inte funderat över vad Slavonien hör hemma geografiskt.
Slavonien, som ej skall förväxlas med republiken Slovenien, är ett landskap i nordöstra Kroatien som gränsar till Serbien, Ungern och Bosnien och Hercegovina. Så kallad slavonsk ek är populär framförallt i Italien och det beror på att fiberstrukturen är tät, vilket för med sig flera fördelar. Den slavonska eken innehåller exempelvis inte lika mycket tanniner som fransk eller amerikansk ek och den täta strukturen på träet gör att vinet inte fångar upp lika mycket smak från fatet, som därmed också kan användas fler gånger än motsvarande fat gjord på mer poröst ekvirke. Kombinationen med barrique och botti har därför utvecklats för druvor som är känsliga för fatlagring, såsom sangiovese. Tiden på botti tillåter vinet att utvecklas utan att ta smak av träet i fatet medan de mindre franska faten används för att ge en viss smak från de rostade faten.
Att vinet fått tillbringa två år på fat märks på doften. Här någonstans börjar jag också misstänka att den karaktäristiska doften av merlot i själva verket kan vara fat, för min första tanke är att denna druva måste ingå i blandningen. Annat som jag noterar är mörka bär, järn och blod, läder, söt piptobak, kaffe och en viss kryddighet. Doften är riktigt god och trevlig, men indikerar också att vinet är fylligt och med påtaglig fathantering.
Smaken är tät och matfrämjande syrligt och småkärv. Faten går igen i smaken, dock utan att ta överhanden på något sätt. Körsbär, röda bär och kaffe och en allmän merlotaktighet tycker jag mig smaka. Detta är ett riktigt gott vin, men det är inget för den som vill ha en så att säga ogrumlad sangioveseupplevelse. Till en grillad t-benstek eller motsvarande typ av mat torde detta vin fungera mycket väl.
Årgång 2008 har ersatts av nästföljande 2009 i beställningssortimentet och är säkert väl värd att prova den också.
Varunummer: 71198
Pris: 229 SEK
4 kommentarer:
Utmärkt att du klargör det där med slavonsk ek. Många blandar nog ihop det med slovensk.
Detta vin skall bli kul att prova. Ligger här hemma.
Sammanblandningen är ju inte så märklig egentligen eftersom de flesta texter kring vin är författade på engelska, och då skall man förutom svenska geografiska beteckningar även hålla reda på vad de heter på engelska. Vad gäller vinet tror jag nog att det kan falla dig på läppen. Kanske inte riktigt lika bra som Castello di Monsanto eller Casanuova di Nittardi. I stilen tycker jag såhär i efterhand att det liknas Villa Cafaggios riserva.
Jeg blir nok nødt til å ta å prøve å få tak i en slik en neste gang jeg er på tur i Sverige og hanler på Systembolaget.
Hej Morten,
Glöm inte att lägga en beställning innan du åker över gränsen då vinet i fråga återfinns i beställningssortimentet. Men det kan vara väl värt besväret.
God tur!
Skicka en kommentar