Castelli dei Fonterutoli e Brolio har rätteligen fått mycket uppmärksamhet för sin förmåga att utnyttja Sangiovesedruvans potential och göra kraftfulla och prisvärda viner. Castello di Ama å sin sida är kända för att med förträffliga vingårdar och ambitiösa produktionsmetoder göra några av de mest framträdande vinerna i Chianti. Av Castello di Amas 90 hektar används 55 för framställning av Chianti. Sangiovese står för merparten av vinrankorna med sina 80 procent. Därutöver står Canaiolo för åtta procent och Malvasia nera och Merlot för återstoden. Druvorna har lakats ur och fått en första jäsning i 25 dagar, vilket verkar vara tämligen lång tid. Sedan har det varit väldigt mycket med franska fat under jäsning, blandning och lagring innan vinerna är klara.
Utmärkelserna i såväl internationell som svensk vinpress har duggat tätt. Kvällens vin fick exempelvis tre stjärnor i Gambero Rosso. Tidigare i höstas tvingades jag avbryta ett försök till följd av en defekt flaska. Dags för ett nytt försök.
En god doft som inte är särskilt komplex eller generös noterar jag efter en stunds luftning. Det är inte så mycket mer än jordkällare, tjära och körsbär. Smaken är elegant och behaglig med kärva körsbär, viol, tjärpastiller, tobak, svart te och fatvanilj i en drygt medelfyllig kropp. Elegant, harmonisk och balanserad på gränsen till tråkighet. Ett gott gammalt vin kort och gott. Helt klart hade jag förväntat mig mer än så här. En misstanke är att vinet varit mycket bättre, och att det numera är på väg i full fart nedåt på lagringskurvan. I Toscana framförs som allmän visdom att en Chianti Classico Riserva presterar som bäst ungefär fem till sex år efter skörden. Jag är rädd för att 2001 Castello di Ama är ett bevis på att man inte skall ligga allt för länge på Chiantiviner om man inte är riktigt säker på vad man gör. En annan teori är att jag fått två defekta viner på raken. Eftersom jag köpte vinerna via beställningssortimentet i somras indikerar det i sådana fall problem hos leverantör eller producent.
Två bommar på två försök är mitt omdöme hittills av Castello di Ama. Min relation med en intressant och rosad producent kunde ha börjat bättre tycker jag.
Varunummer: N/A
Pris: 269 SEK
5 kommentarer:
Trist med två "misslyckade" försök. Provade 1999 av Castello diFonterutoli för ett tag sedan - den var ljuvlig, bordeauxlik och alla bitar på plats, frukten i behhåll och tanninerna perfekt avrundade, så visst finns det chiantis som tål lagring. God fortsättning!
Castello di Fonterutoli, now we are talking! Jag drack en Castello di Brolio -01 för ett år sedan och jag tänker inte prova nästa flaska än på ett par år. Ett åtta år gammalt vin som inte uppvisar någon nämnvärd mognad. Så visst finns det Chianti som kan hållas på ett tag. God fortsättning!
Testade Castello di Ama 01 på en Chianti-provning i slutet av augusti. Även den flaskan inköpt från BS. Enorm besvikelse då den kändes helt platt jämfört med nyare årgångar/årgångar man lagrat själv.
Visst ja, flaskan ifråga köptes i mitten av augusti ska tilläggas.
Kan det kanske vara så att leverantören sitter på en dålig batch? När jag lusläst omdömen på nätet verkar det faktiskt vara ojämnhet på flaskorna eftersom vissa är mycket positiva och andra verkar hamna i samma slutsats som du och jag.
Skicka en kommentar