lördag 7 februari 2015

2004 Chateau Cantemerle


Under året som gått har flera bordeauxviner från 2004 avnjutits. Så blev fallet även med Chateau Cantemerle. Egendomen är känd för att använda sig av en hög andel Merlot i blandningen. Men 2004 användes 68 procent Cabernet Sauvignon medan andelen Merlot reducerades till 25 procent. Sju procent Petit Verdot användes också, medan Cabernet Franc fick utgå helt. Jag antar att det avspeglar förutsättningarna detta år då produktionen reducerades med 25 procent jämfört med varmare årgångar såsom 2005 och 2009.

Doften är finstämd med svartvinbär, plommon, läder och kaffe som minner om sump i melittafilter. Smaken är elegant och rätt fyllig med mullig mörk frukt, svartvinbär och kaffe. Gott i och för sig, men vinet upplevdes som rätt så knutet faktiskt. Viss förhoppning har jag om att det återhållsamma draget skall ge vika med tilltagande ålder.

Inga kommentarer: