Ett av mina första försök att lagra vin var att köpa Antinoris Chiantiriserva från 2000. När jag drack en flaska i våras tyckte jag att den var lite väl söt och vaniljig och utan de där sträva tanninerna som man vill åt.
Ikväll är det dags för nästa årgång från 2001 av samma vin.
Körsbär och fatvanilj samt avrundade syror och härliga tanniner gör att detta vin får sägas vara ett mycket lyckat exempel på hur ett vin i Systembolagets ordinarie sortiment kan växa och förbättras med ett par års lagring.
Med lamm, rösti, kål och broccoli går det inte att låta bli att planera nästa års semester i Toscana med en sådan bra Chianti i glaset.
Mina första stora vinupplevelser kom från Italien, och då i synnerhet Toscana och Chianti. Det känns därför extra bra i dag att få en bra vinupplevelse från denna region med tanke på gårdagens oerhörda burgundiska besvikelse. Hellre Toscana än Bourgogne!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar