söndag 30 januari 2011

2006 Barolo Serralunga Paolo Manzone

I somras provade jag en Barolo Serralunga från Paolo Manzone från 2004 med lyckat resultat. När jag såg att detta vin dykt upp i en ny årgång i beställningssortimentet beslöt jag mig för att återuppta bekantskapen.

Detta är så att säga egendomens andravin eftersom druvorna kommer från femtonåriga stockar som anses för unga för att ingå i förstavinet som lånat sitt namn från vingårdsläget Meriame. Druvorna har lakats ur i tio till tolv dagar och sedan lagrats i franska tonneaux under två år.

Doften är i förstone ganska dov åt körsbärs- och plommonhållet med en sumpig nyans som ger ett defekt intryck. Under den dova och mörkfruktiga ytan lurar mer bäriga och ljusa nyanser med röda bär och hallon. Läder, accetonstick, mandelmassa, balsamico och viss rökighet bidrar till att skapa ett ganska så komplext, om än något återhållet, doftspektrum. Efterhand försvinner sumpigheten och doftintrycken blir ljusare och sötaktigare med en kompott av mosade solvarma bär.

Sambon gör ganska brutalt tummen ned efter en första klunk. Den ungdomliga kärvheten är påtaglig och initialt rådbråkas kinder och gom rätt så rejält av de sandiga tanninerna av modell tvåans sandpapper. Körsbär, violpastiller, röd citrus, torkad frukt, läder och en aning choklad kan förnimmas bakom all kärvhet och ungdomlig syrlighet. Kroppen är drygt medelfyllig med bra rymd i smakintrycken och eftersmaken hänger i länge. Det låter kanske inte så överdrivet positivt. Men det här är ett vin som passar mina preferenser riktigt bra och som jag tycker är mycket gott.

Det vore vansinne att prova detta vin utan mat. Bitarna faller på plats och intrycket blir mer burgundiskt när tanninerna och den pigga syrligheten får tampas med lammentrecôte, rostad potatis, stuvad vitkål och en sås gjord på buljong, balsamico och rödlök.

Förvisso är vinet drickbart i dag med mat. Men det känns mer som att det ger ett lovande intryck av vad som komma skall. Det leder i sin tur fram till funderingar kring om det finns tillräckligt med frukt kvar den dag tanninerna rundats av. Å andra sidan är det ett vin med personlighet som gett ett bestående intryck. Efter visst velande får det nog ändå bli ett par flaskor för att invänta och se vad tidens tand kan göra. För den masochistiskt lagde tanninfetischisten utfärdas härmed stark köprekommendation.

Varunummer: 72280
Pris: 289 SEK

Inga kommentarer: