söndag 10 april 2011

2005 Beaune Theurons Premier Cru Louis Jadot

Födelsedagen firades i stillsamhet med en fransk kyckling och en Bourgogne.

Som så ofta med Bourgogne blir jag lätt misstänksam när vinet hälls upp och det är tämligen transparent. Det är som om jag automatiskt skruvar ned förväntningarna och förväntar mig ett tunt och snipigt vin.

Det börjar inte bra när doftintrycket är lite tråkigt och anonymt. Förvisso bärig med röda bär och lingon, en tydlig rökighet samt medwurst, fatvanilj och choklad. Men det vore fel att skriva att jag blev betagen av doftintrycken.

Smaken fortsätter på samma tema i en finstämd och elegant stil. Inte direkt en tungviktare om man säger så. En fin krämighet innefattar en typisk Pinot Noir-fruktighet. Röda bär och fatvanilj noterar jag också. Eftersmaken är tämligen lång som sig bör. Men sedan orkar jag inte skriva så mycket mer eftersom intresset avtar och jag med viss irritation noterar ”aningens vattnig”.

Jag har svårt att hitta några fel. Men maken till tråkigt och opersonligt vin får man leta efter. Här saknas helt något som förför sinnet och därför känns pengarna rätt så bortkastade och vinet på tok för dyrt. Eftersom jag köpte två flaskor när de fanns på bolaget får jag en möjlighet att om några år se om tiden kan göra underverk.

Pris: 305 SEK

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Godare Vinare,
2005 är en årgång som har gått in i en relativt lång tunnel, och det kommer säkert att ta minst 5-7 år innan vinet öppnar upp sig. Så mitt förslag är att spara vinet och prova det igen någon gång 2017-2025.

Claes Lindquist/Vinunic AB

Rara droppar sa...

Har bara noteringar från minnet av vinet, men kan bara instämma i att det nog behöver tid. Gärna ett knippe år.

Till en senare födelsedag kanske?

//PB

Mr J sa...

Claes och PB, Tack för tipset med att vänta. Det här med tunnlar för Bourgogne verkar ju vara ytterligare en parameter som ställer till det.

Anonym sa...

Minst 5 år innan det är dags att pilla på korken. Dekanterade och efter 4 timmar började vinet visa lite av vad som komma skall. Lagra!