lördag 5 september 2009

2006 Chateau Pibran


Jag är väldigt svag för viner från Toscana, och då särskilt Chianti.

Det är något särskilt med ett vin som har en sötfruktig doft av körsbär och plommon med en viss gräsig anstrykning. Följ upp det hela med fat à la Rioja med lite dill och mer av vanilj. En bra toskanare utmärks av ett bra grepp i syror och tanniner som lindar in körsbär och svartvinbär med lite korinter på ett hörn. Lägg därtill lite skön fatvanilj som rundar av det hela. Chianti är ju bara för gott.

Döm om min förvåning när det står Pauillac på etiketten. För det är ju därifrån som Chateau Pibran kommer. Det hade jag aldrig gissat om jag provat vinet blint. I dagsläget är doften ett snäpp bättre än smaken, och det kan ju vara en indikation på att intressanta saker kan hända med lite lagring.

Av viner från Pauillac har jag fått lära mig att jag skall förvänta mig strama svartvinbär med cigarrlåda och annat godis. Men Chateau Pibran använde sig av 70 procent Merlot när årgång 2006 skapades. De tydliga toskanska vibbarna fick jag även när jag provade 2006 Chateau de la Dauphine som också görs huvudsakligen av Merlot. Är det helt enkelt så att ung Merlot liknar Sangiovese?

Hur som haver, Chateau Pibran är ett rättframt och gott vin som jag tyvärr finner lite för dyr i förhållande till vad det levererar. Därför har jag svårt att ge en köprekommendation.

Läs fler som provat här.

En eloge vill jag passa på och ge Systembolaget som tar in flera viner, bland annat detta, på halvflaska.

Varunummer: 98259
Pris: 253 SEK 75cl/135 SEK 37,5cl

4 kommentarer:

Anonym sa...

(A): Har avverkat två st halvflaskor. Håller med om att detta är ett ok vin men inget att springa benen av sig för. Ganska enkelt och förmodlinget inget att spara på allt för länge.

Mr J sa...

Ja, tyvärr för dyrt. Det är väl en generell kritik som kan riktas mot -06:orna som lider av uppmärksamheten kring 2005.

Birk sa...

Kul att du provade den, ja vinet får mig att undra vad bordeaux är på väg ...

Mr J sa...

Ja, det kändes inte pauillac-igt om man så säger. Jag kan ibland fundera över om inte unga bordeauxviner går igenom olika faser. Från annat håll har jag hört lovord över äldre årgångar av Pibran.