tisdag 13 april 2010

2001 Chateau Cantenac Brown


För några år sedan köpte jag några viner på Keflaviks tax free. Bland annat åkte den enda kvarvarande flaskan Chateau Cantenac Brown från årgången 2001 med i korgen. Jag har för mig att priset låg någonstans kring 300 kronor. När jag sedan kom hem och kollade upp vinet så verkar det inte vara det mest rosade på marknaden. Snarare ytterligare ett i raden av underpresterande och överprissatta viner från Bordeaux.

I den arkaiska klassificeringen från 1855 räknas Chateau Cantenac Brown till tredje cru. Egentligen var det den egendom som i dag heter Cantenac Boyd som rankades, men efter en del juridiska turer fick Cantenac Brown ingå eftersom slottets marker styckats av från en klassad egendom. AXA Millésime förvärvade Cantenac Brown 1999 för att bara några år senare sälja egendomen till britten Simon Halabi. Vingårdarna är till 65 procent planterade med Cabernet Sauvignon. Merlot står för 30 procent och Cabernet Franc för de resterande fem procenten.

Färgen är mycket mörk och indikerar inte någon mognad. Doften är god och inte särdeles komplex med körsbär och kaffe framförallt. Tobak och dyig sjöbotten finns där också. Smaken är generös och fyllig med toskanska körsbär och plommon som simmar runt i kaffe. Jag noterar också en bismak av blod eller rostigt järn. Eftersmaken är lång och balansen på det hela taget bra. Gott är det, men jag vet inte om det känns Bordeaux. Toscana ligger närmare till hands. Inte för att det är något fel i det i och för sig. I Bordeauxviner vill jag nog ändå ha lite mer elegans än så här.

Det var den enda flaskan som gick åt och det är inte något jag sörjer över. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken trevlig blogg jag hittade av en slump när jag sökte information om en Chateau Pech-Latt 2008. Efter att ha läst din recension föll valet denna kväll istället på en Chateau Bonnet Reserve 2005. Kommer att titta in då och då för att läsa och låta mig vägledas. /C.M

Mr J sa...

Hej Anonym,

Tack för de värmande orden. Det vore roligt om du ville titta in här igen.