tisdag 6 april 2010

Syrah versus Shiraz

Timjanbusken överlevde vintern under en rejäl snödriva och får tillsammans med några vitlöksklyftor förhöja smaken på ett lammlägg. Efter en stunds rotande i garderoben uppbådas en flaska fransk Syrah och en flaska australiensisk Shiraz, ty lamm tarvar denna druva. Eftersom vinerna dracks under en familjemiddag så var inte läge för noggranna anteckningar.
I höstas köpte jag en 2007 Yann Chave Crozes Hermitage Le Rouvre som sedermera glömdes bort. Doften ligger ganska nära standardformuläret för vad som kan förväntas med solmogna bär, slånbär, viol, mineral, charkuterier, läder och rökighet. Det är bra skjuts i smaken med först och främst söta björnbär som kompletteras med slånbär och hallon. Viss fathantering kan också skönjas. Kroppen är drygt medelfyllig och eftersmaken dröjer sig kvar. Syrligheten är inte så markerad och tillsammans med den söta frukten verkar denna Crozes Hermitage vara lite mer åt nya världen-hållet än andra mer robusta och rustika viner från området. Ett mycket gott vin som är väl värt att hålla utkik efter om den dyker upp igen i hyllorna.

Därnäst kom en 2006 Peter Lehmann the Barossa Shiraz som jag fått i julklapp av modren. Mina fördomar mot australiensisk shiraz gjorde att flaskan fick vänta på att rätt tillfälle. Här svingas det vilt med en doft som innehåller söta björnbär och fatvanilj framförallt. Smaken fortsätter på samma tema med generösa mängder av björnbär och blåbär innefattat i fatvanilj. Inte det mest nyansrika vin jag provat, men det fungerar mycket bra till maten. Det är lite som att trycka i sig en påse med smågodis, förbannat gott och okomplicerat helt enkelt. Inför den stundande grillsäsongen är Peter Lehmanns Shiraz en vinnarvinare i sin rättframhet och generositet.

Yann Chaves Crozes Hermitage vann middagsgästernas gunst denna kväll. Men för egen del tyckte jag att det var roligt att få mina lågt ställda förväntningar överträffade. Det är bara att lägga aussieshiraz till listan på viner att lära känna närmare.

Inga kommentarer: