tisdag 8 februari 2011

2008 Meursault Jean-Philippe Fichet

Om min bordeaux inte var en fullträff så var min frus vita till fisken desto bättre vid helgens middag för att fira vårt giftermål.

Jean-Philippe Fichet startade 1981 och har gjort sig känd för att göra riktigt bra byviner från namngivna växtplatser i Meursault som inte har Grand cru- eller Premier cru-status.

Doften är tät och leder tankarna åt Champagnehållet till. Sedan följer något som kan se ut som en beskrivning av en kontinental frukost med lättrostad toast, smör och krämigt kaffe. En korg med frukt följer så med grapefrukt, konserverad fruktsallad och gula äpplen. En blomma av något slag finns där, men min kännedom om växternas rike är allt för begränsad för att jag skall våga mig på en gissning. Över det hela vilar också en parfymerat vaniljartad ton. Sammantaget en mycket god doft.

Intrycket av den kontinentala frukosten består när vi smakar på vinet. Kroppen är stöddig och här bjuds på rostat bröd, nötighet, choklad, kaffe, grapefrukt och solmogen söt frukt främst bestående av päron. Det är nästan på gränsen till jolmigt men så finns där tillräckligt med syrlighet och mineralisk fräschör för att klara balansgången riktigt bra. Eller med andra ord, det är riktigt rasande gott.

Inköpt för 250 kronor och det var inte en krona för mycket vill jag lova. Jean-Philippe Fichet är en producent som jag kommer hålla utkik efter i fortsättningen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Köpte en blandlåda av Fichets Meursault -08 med Les Tesson och Les Chevaliers men har bara provat Les Tesson ännu. Väldigt ungt men ruskigt gott måste jag säga. Troligen den bästa Meursault jag provat men långt ifrån den dyraste. Min frus kommentar var "Det här vill jag alltid dricka", vilket säger det mesta.

Mvh
/Robert

Mr J sa...

Vad kul! Det stärker mig i min uppfattning om att detta är en producent som jag skall försöka komma över igen. Jag är nog inne på din frus linje också.