fredag 25 februari 2011

2007 Monsanto Chianti Classico Riserva

God konsumentvägledning är till för att utnyttjas och så kommer det sig att jag en fredag härförleden korkade ur en Chianti. Etikettens utformning har redan kommenterats och jag kan bara fortsätta i fotspåren och uttrycka mitt starka gillande.

Även om etiketten ger ett arkaiskt intryck och signalerar traditioner så var Castello di Monsanto pionjärer i arbetet med att förbättra Chiantivinet. Egendomen var först med att sluta använda vita druvor. Svårigheten att skörda mogna Sangiovesedruvor med tillräckligt hög sockerhalt för jäsningen avhjälptes förr i tiden i tiden genom att must från torkade druvor tillsattes, vilket också upphörde. Lägg därtill en mängd andra åtgärder för att öka kvaliteten och vägen mot de Chiantiviner som vi känner till i dag var anträdd.

Druvsammansättningen är 90 procent Sangiovese som kompletterats med Canaiolo och Colorino. Vinet har fått mogna i begagnade franska fat i ett och ett halvt år.

En första sniff ger vid handen att här vankas vad Toscana gör allra bäst, körsbärsstinn Sangiovese. Mörka körsbär samsas med mineraliskt stendamm. Även om doften är ren och fin finns inslag av järn och blod samt ett något dyigt inslag som leder tankarna till merlot. Den balanserade fathanteringen gör sig påmind genom en gnutta kaffe och choklad. Momentant lyckades jag även notera något som närmast påminner om farinsocker, men mindre sötaktigt i doften.

Det jag uppskattar mycket är att smaken av de mörka och nästan pralinartade körsbären jämte en uppstramande mineralitet spänner ett gotiskt valv med bra rymd, snarare än försöka övertyga genom tyngd och täthet som i många andra Chianti. Godsakerna fortsätter att paradera med ett led av kaffe och röd citrus som kanske kan beskrivas som ett uns av Cointreau. Både kärvhet och syrlighet är påtaglig utan att vara slapp i greppet, och det talar för att det här är ett riktigt bra matvin. Det hela mynnar sedan ut i en lång eftersmak.

Fantastiskt bra noterar jag och beställer snabbt några flaskor till. Det här är ett vin som inte bör missas av Chiantifrälsta.

Varunummer: 71654
Pris: 199 SEK

10 kommentarer:

Terroiristen sa...

hrmm,

ett vin till "som inte får missas" var precis vad jag inte behövde,

Är det någon som vet var man beställer på nya hemsidan...

Mr J sa...

Javisst är det mycket nu! Svårt att hinna med faktiskt. Men monsanton är faktiskt något som bör provas. Jag har inte haft problem att beställa på hemsidan. Annars känns den nya hemsidan mer plottrig. Tids nog kommer jag nog säkert inse att den är bättre...

Anonym sa...

Jag börjar vänja mig även om beställning inte genererat svarsmail just idag av någon anledning. Har mailat SB får vi se.

Men första känslan är ju KAOS när man ser startsidan. Ingen designer med i den loopen inte that's for sure..

P.

Mr J sa...

Håller med, känns som förändring för förändringens skull snarare än en genomtänkt idé bakom. Jag kan inte låta bli att dra en parallell till vårt semistatliga flygbolag som år ut och år in tvingat resenärerna kämpa med en undermålig hemsida medan konkurrenterna, och då särskilt lågprisflyget, såg användarvänliga lösningar som en del i konceptet. Problemet är väl att systembolaget inte behöver göra en bra hemsida eftersom det inte räknas som en kärnverksamhet. Konsumenterna måste ändå larva iväg till butiken för att hämta ut varorna.

Anonym sa...

Länkarna är ju helt vansinniga nu också. Tyckte mig läsa att länkarna skulle bli enklare?

Nedan är länken till nämnda vinet..

https://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?searchquery=71654&sortfield=Default&sortdirection=Ascending&hitsoffset=0&page=1&searchview=All&groupfiltersheader=Default&filters=searchquery%2c&artikelId=538828&varuNr=71654&referringUrl=%2fSok-dryck%2f%3fsearchquery%3d71654%26sortfield%3dDefault%26sortdirection%3dAscending%26hitsoffset%3d0%26page%3d1%26searchview%3dAll%26groupfiltersheader%3dDefault%26filters%3dsearchquery%252c

Mr J sa...

Länken funkar för mig så jag vet faktiskt inte vad det är som gått snett. Suck...

Anonym sa...

Hm... Inte heller jag erhöll någon bekräftelse på min beställning av 4 st Monsanto. Måste kollas upp i morgon. Tänker INTE missa detta vin!

Mr J sa...

Det går ju att prova att ringa in en beställning också. Den butik som jag använder mig av nu är väldigt servicemedvetna och brukar hjälpa till väldigt bra. Det är ju tyvärr inte alltid fallet, utan jag har råkat ut för anställda som vägrat ta beställning via telefon och som krävt att jag fysiskt kommer till butik för att beställa. Lycka till med att beställa Monsanton.

beavermaster sa...

Spännande!
Skall tämligen omgående beställa i alla fall ett exemplar av denna rackare.
Tackar!

Mr J sa...

Gör det! Du kommer troligtvis inte att bli besviken.