lördag 12 januari 2013

2002 Paul Bara Brut Grand Cru

Som present från svåger med familj fick vi vid något sammanhang denna champagne från Paul Bara. Det är ett champagnehus som grundades 1833 och som är känd för sina utmärkta vingårdslägen. Vingårdarna i Bouzy är huvudsakligen planterade med pinot noir och det sätter sin prägel även på Paul Baras blandningar. Uppgifterna varierar vad gäller druvsammansättningen för denna cuvée. Antingen utgörs blandningen av 80 procent pinot noir och 20 procent chardonnay, eller så har enbart pinot noir använts. 

Doften är oväntat kraftig och mörk. Krämig och nötig med inslag av bröd, apelsinkrokant, russin och en aningen oxiderad blir doftintrycket något tungfotat, om än riktigt gott. Det ligger i andra änden av skalan jämfört med mer dansanta blanc de blanc

Robust är kanske inte ordet som brukar användas för att beskriva smakintrycket av en champagne. Men här är det mer träffande. Kroppen är förhållandevis tät och strukturen på bubblorna avrundad. Smaken är god och julfryntlig med nötighet, röda juläpplen, apelsin och en aning gräddkola. Det här är avgjort en matchampagne. Till långafiléer med vitvinssås fungerar det utmärkt och den robusta kraften kommer till sin rätt. Det var en god champagne som kommer att dröja sig kvar i minnet ett tag.

Den som letar efter en robust matchampagne har här ett utmärkt alternativ, medan det sannolikt är ett sämre val för den som är på jakt efter en aperitif.

Varunummer: 76073 
Pris: 419 SEK

Inga kommentarer: