tisdag 23 juli 2013

2009 Castello di Monsanto Chianti Classico Riserva

För ett par år sedan fick Castello di Monsantos Chianti Classico Riserva från årgången 2007 mycket uppmärksamhet bland bloggare, inte minst av mig själv. Därför passar jag på och undersöker om det var en tillfällighet eller om den goda formen håller i sig.

Sangiovese står för 90 procent och återstoden består av colorino och canaiolo. Därefter har vinet legat 18 månader på små fat.

En mycket varm och vacker sommarkväll som man som svensk vanligtvis måste åka till Medelhavet för att uppleva lade vi några hamburgare på grillen. När vi provade vinet saknades bara cikadornas gnissel för att vi skulle känna oss förflyttade till Toscana. 

Doftintrycket var närmast rhônskt sirlig med röda bär, hallon och röda bär först. Men körsbären och en kryddighet skvallrade om ursprunget. Den goda doften kompletterades med en aning extra mullig rondör från faten. 

Det rhônska intrycket återfanns bland smakintrycken med hallon, röda bär och viol. Men även här är det körsbären, den röda citrustonen och det svarta teet som röjer ursprunget. Kroppen är drygt medelfyllig, smaken långsträckt och klingar av långsamt småkärv citruston som en knorr på slutet.

I noteringen plitar jag avslutningsvis ”mycket gott” med tre utropstecken efter. Med familjebesök och en grill att hantera låg inte huvudfokus på att analysera denna Chianti sönder och samman. Det skall medges att atmosfären denna sommarkväll gav Castello di Monsantos Chianti alla förutsättningar i världen för att bli det perfekta middagssällskapet. Under alla omständigheter vågar jag ändå skriva under på att detta är en god Chianti som bör provas.

Varunummer: 71654
Pris: 199 SEK

Inga kommentarer: