måndag 22 juli 2013

2010 Isole e Olena Chianti Classico

Det första som jag studsar till över när jag letar efter information om denna Chianti från Isole e Olena på nätet är uppgifter om att fem procent syrah ingår i druvblandningen utöver de förväntade 85 procenten sangiovese och fem procent canaiolo. 

Kvällen andra överraskning är hur väl vinet samverkar med rödlöksmarmelad, rödbetssallad med fetaost och lammytterfilé. Det är en kombination som på pappret framstår som ogästvänligt mot ett rödvin men det kan varmt rekommenderas!

Doftsinnet var tillfälligt ur tjänst när jag skulle skriva några anteckningar om vinet eftersom vinägerdimmorna lägrade sig över köket vid tillagningen av rödlöksmarmeladen. ”Körsbär” står det på papperslappen. Om jag skall dra mig till minnes doften från middagen så får det bli svart te, röda bär och en aning fat.

Smaken var desto lättare att känna. En hyggligt tät kropp med körsbär, svart te, röd citrus och ett allmänt saftigt intryck med någorlunda bibehållen elegans. Jag lutar åt att placera detta vin på den mer eleganta och traditionella delen av skalan av Chiantiviner på grund av frånvaron av överdriven fathantering och extrahering.

Isole e Olena Chianti Classico kommer bäst till sin rätt vid någon av sommarens grillkvällar utan närmare eftertanke. Det är ett gott vin till maten, men kampen om sommarens Chianti vinner inte Isole e Olena, ty ett par andra kombattanter är faktiskt snäppet bättre.  

Varunummer: 73190
Pris: 186 SEK

1 kommentar:

Bastardo sa...

Kan du berätta vilka chianti classico viner du rankar högre?