måndag 13 oktober 2014

2004 Chateau Giscours

Tanken var att en fredagskväll efter en arbetsvecka avnjuta ännu ett av de Bordeauxviner från årgång 2004 som införskaffades på Systembolagets primörsläpp 2007. Intresset för att fånga nyanser och svårfångade intryck övermannas rätt snabbt av en mer trängande impuls att koppla av och bara njuta. Skall sanningen fram så konsumerades denna flaska i en sådan rask takt att några noteringar knappt hanns med. Några få ord krafsade jag dock ned som stöd för minnet. 

Doften var ljuvlig med läder, tobak, kaffe och svartvinbär. Doften var inte fullt så komplex som jag räknat med, utan kanske åt det modernare hållet med mörk och aningen fatfylld doft.

Smaken är strået vassare. Den synnerligen goda balansen mellan vinets beståndsdelar är det som vi först noterar. Smaken är mogen och avrundad, men ändå med en pigg syrlighet som samspelar väl med maten. Vinets kropp är förhållandevis fyllig och smaken innehåller svartvinbär, kaffe och tobak. Även i smaken hade jag nog räknat med lite mer lättsam elegans och komplexitet, men det känns ändå förhållandevis modernt stukat med mörk och tät frukt samt en del fat. 

Chateau Giscours av årgång 2004 lär ha kostat 279 kronor. Av tömningstakten att döma var det inte en krona för mycket, utan snarare kan vi här snacka om riktigt prisvärd Bordeaux. Och det är ju inte så ofta man hör det nuförtiden...

Inga kommentarer: