onsdag 24 september 2008

Chateau Pey la Tour 2003

Tanken är att jämföra INGWE med en konkurrent från den gamla världen. Ett vin i samma prisklass, också merlotbaserad (75 procent, 15 procent cs och resten cf), lagrat 12-15 månader på fat. Chateau Pey La Tour 2003 är en Bordeaux Supérieur. Inköpet ingår i mitt försök att hitta njutbar Bordeaux för oss vanliga löntagare. En inte alltför lätt uppgift med Systembolagets utbud. Den aktuella flaskan lever i undanskymdhet i beställningssortimentet men är verkligen förtjänt av ett bättre öde. Doften är till en början tämligen blyg, och närmast okännbar i kontrast mot konkurrenten från Sydafrika, som nu efter 24 timmar doftar rök, fat och eld. Dessvärre har den ingen chans mot Chateau Pey La Tour, som är mycket balanserat och innehåller rätt komponenter fat och frukt. Mjukt, varmt och generöst samtidigt som jag tror det mycket väl kan lagras med framgång ett par år till. Helt enkelt riktigt gott. Det är ingen slump att det fått, i förhållande till priset, bra omdömen av Parker, Decanter m.fl.. Det kanske inte skadade att jag fick en 2003:a istället för den av SB utlovade 04:an. Utgången är odiskutabel; Frankrike – Nya Världen 1-0. Fördomar intakta, vilket ju är skönt att konstatera. När månadsbidraget infinner sig är det läge att plocka hem några fler av detta utmärkta vin.

Inga kommentarer: