måndag 10 november 2008

Chateau la Reyne Prestige 2006

En helstekt entrecôte, speedade småbarn och släkt innebär att de rara flaskorna får stå tillbaka för mer robusta prylar som inte kräver så mycket uppmärksamhet.

Tidigare erfarenheter av moderniseringen av Cahors gör att kvällens flaska framstår som en lämplig kandidat.

I karaffen hälls en näst intill trögflytande och blålila sörja. Mogna plommon, jäst, skumbanan, peppar, röda bär, marsipan, chocklad och örter slår emot mig. Ung rhônsk syrah hade jag gissat på om jag inte vetat bättre.

Det är ett ungt vin som smakar plommon, körsbär, anis och fat.

Mot en fond av larmande småbarn och gullande vuxna serveras entrecôte, brysselkol och mos på potatis och jordärtskocka. Gott vin konstaterar sällskapet. Slutanalyserat med andra ord.

Framgången för argentinsk malbec har fått vinproducenterna i Cahors att hämta inspiration därifrån för att väcka liv i sina viner. Därför är det inte märkligt om viner från Cahors kan framstå som nya världen. Men det behöver inte vara något negativt. Tvärtom, alla som grillar vet att den svenska sommaren kräver viner som står pall för envisa lågtryck och gäster som gladeligen håller värmen med vad som helst i glaset. Kraftigt och opretentiöst kan Chateau la Reyne Prestige rädda mången grillkväll. Den söta frukten och trögflytande konsistensen kommer sannolikt göra att vinet även fungerar utmärkt som fälla för allehanda insekter.

Inga kommentarer: