fredag 21 november 2008

Roda reserva 2003

Roda tillhör en av de mer moderna producenterna i rioja, och är dito mycket välrenommerad. Firman grundades 1987 och är mycket konsekvent. Det är låga skördeuttag och låg avkastning som gäller. För att inte drunkna i vanilj används endast franska fat. Pengar verkar inte vara någon trång sektor för denna firma.

Roda reserva består av 85 procent Tempranillo, fyra procent Grenache och resten Graciano. Vinet lagras på franska fat i 16 månader, därefter 20 månader på flaska. Roda reserva är ingångsvinet i produktlinjen, det produceras även en Roda I helt på Tempranillo samt prestigevinet Cirsion, som har ett pris utanför denna bloggares räckvidd.

På grund av den relativa ungdomen så luftar jag i ungefär tre timmar innan det är dag för första sippen. Det är förhållandevis ljusrött med en doft som känns fruktigt kryddig, inslag av läder med diskret fat. Modern, i brist på bättre ord. Hur smakar det då? Jo, det är rejäla tanniner vilket knappast överraskar, det är vidare stram frukt och en aning eldigt. Eftersmaken är lååång och mycket njutbar. Och det är bara så gott. Stilen är rätt ny för mig, som inte druckit så mycket modernt skuren rioja, men jag går igång på detta rejält. Vinet är kanske en aning ungt men klart drickfärdigt.

Detta vin köptes något på måfå och det är synd att inte fler flaskor av samma årgång kan provas om ett antal år. Årgång 2004 finns nu på SB till ett i sammanhanget facilt pris. Det blir nog till att köpa ett par av dessa. Hustrun är närmast lyrisk och menar att det är det bästa hon provat på mycket länge. Själv ligger jag inte långt efter i omdömet. En av årets tio bästa vinupplevelser.

Inga kommentarer: