söndag 23 augusti 2009

2004 Val di Suga Brunello di Montalcino


Dags för ytterligare en Brunello di Montalcino från den goda årgången 2004. Denna gång är det Systembolagets trotjänare Val di Suga från Tenimenti Angelini. Angelini Group har många strängar på sin lyra. Jämte läkemedel återfinns tre egendomar i Toscana bland de många strängarna. Bland annat görs en god Vino Nobile di Montepulciano på gården Tenuta Trerose under namnet Simposio som återfinns på Systembolaget, vilket även gäller chiantin San Leonino.

Efter att ha läst flera recensioner med goda vitsord tänkte jag att det vore roligt att prova 2004 Val di Suga. Sent omsider började den nya årgången strömma in på Systembolagets hyllor långt efter det att diverse vinkritiker fått förmånen att prova den senaste årgången. Andra har också väntat.

Doftintrycken är tämligen okomplicerade med tydliga toskanska körsbär som ackompanjeras av plommon. Där finns också örtighet, tobak och te. Smakintrycket domineras av tät Sangiovesefrukt med kärva och söta körsbär som leder tankarna mer år Chianti än Montalcino, skulle jag vilja säga. Denna Brunello har bra bett i tanniner och syra. Tyvärr dras helhetsintrycket ner av viss alkoholhetta tack vare de 14,5 procenten. Det är ganska lättillgängligt och rättframt redan i dag.

Jag faller inte i farstun, utan nöjer mig med att konstatera att det är gott. 2004 Col d´Orcia som jag provade i somras är nog egentligen mer i min smak med mer elegans och komplexitet, om än att det är lite lättare och tråkigare i stilen. Val di Suga har helt enkelt lite mer kropp och tryck i smaken. Kanske skall jag köpa en flaska av vardera sorten och blanda efter behag? På sikt tror jag dock att Val di Suga kan bli mer komplex och måhända alkoholen kan integreras bättre. Det är ett välgjort och gott vin som nog förtjänar att provas. Men det är inte riktigt min stil och utifrån mina smakpreferenser har jag svårt att dela ut en köprekommendation.

Varunummer: 42302
Pris: 249 SEK

5 kommentarer:

E sa...

Skönt att jag inte var den enda som fick Chiantivibbar! Jag provade min kompanjons flaska efter att den varit öppen cirka ett dygn och då kändes alkoholen inte särskilt påfrestande. Provade du över tid? Skall prova Cold di Orcia snarast!
/Erik

Mr J sa...

Ett dygn tyckte jag att den var bättre, men fortfarande med märkbar alkohol. Col d´Orcia har mer traditionell brunellosmak.

Vintresserad sa...

Hmmm jag har just handlat en flaska Val di Suga 2004 eftersom jag tidigare gillat en del från firma Angelini (Simposio är rätt bra men bäst var en 1999 Monsenese, kan även bero på årgången).

En annan fråga - har ni en mailadress där man kan nå er?

MVH - Vintresserad (Peter)

Mr J sa...

Vinintresserad,

Monsenese är uppsatt på listan över grejer att prova. Simposio kan ju vara värd att hålla utkik efter om den trillar in som -04. Du kan nå oss på godavinare@hotmail.com.

Mr O sa...

Monsenese -04 var avgjort en av de bättre nollfyror jag provade mig igenom i våras. Bra köp om den finns kvar i BS.