lördag 1 augusti 2009

2001 Hermitage Farconnet


När Kronstam ger följande beskrivning av en Hermitage så kan jag inte låta bli att köpa en flaska och prova. ”Kliver du sedan upp på prispallen till 2001 Hermitage Farconnet (nr 75843, 340 kr), så har du ett vin som får nackhåren att resa sig. Det är en explosiv upplevelse med en druv- och ursprungstypisk doft av inälvor och svartpeppar. Smaken är distinkt, ytterligt häftig och välgjord i tuff, med doften överensstämmande stil.”

Jag drar korken ur flaskan och efter en stund uppenbarar sig en doft som inte är överdrivet generös där jag efter en stunds sniffande och med lite god vilja hittar körsbär, te, källare, sur ved, charkuterier och viol. Doftintrycket kan bäst jämföras med att lägga en pappskiva över glaset och försöka gissa sig till vad som döljer sig därbakom. Smaken är god, och snäppet bättre än doften, med rhônska röda bär såsom björnbär, nypon och hallon som lindats in i lite bacon. Hygglig syrlighet och inte så värts många tanniner. Till grillat lamm fungerar det hyggligt med en läderartad smak dominerad av söta björnbär. Jag kan inte säga att nackhåren reser på sig. Tvärtom blir jag efter hand riktigt missnöjd. För 340 kronor har jag som konsument rätt att förvänta mig mer.

Besviken börjar jag leta på nätet efter lite mer information. Följande citat av Chave himself från en intervju i Decanter avslöjar vad det handlar om: “The goal is not to make great wine but provide a good example of each appellation, he confirms”. Där står också att läsa att produktserien J.L. Chave Sélection ursprunglingen togs fram för den amerikanska marknaden, för att även återfinnas på de skandinaviska, brittiska och japanska marknaderna. Med andra ord handlar det om att krama ur så mycket det går ur ett känt namn från en känd appellation. Inget ont i det, jag är inte naiv om vad det är som ytterst får vinvärlden att snurra. Men då gäller det som vaken konsument att gå någonstans där man får mer valuta för pengarna. Vad sägs om Delas och deras Marquise de la Tourette i stället exempelvis?

Nu har systembolaget tagit in årgång 2006 av Hermitage Farconnet. Det vore ju roligt om det har skett en uppryckning av ambitionsnivån hos Domaine J.L. Chave.

Slutomdömet får bli att Kronstam var ute och cyklade rejält denna gång, liksom andra som (här och här) inte håller med mig. Eller så är det väl så enkelt att jag inte lärt mig känna igen gott vin när jag dricker det…

Varunummer: 75843
Pris: 340 SEK

12 kommentarer:

MMM sa...

Detta vin har jag varit snubblande nära att beställa ett antal gånger - men det blev aldrig av. 2001:an av den "riktiga" Hermitagen är utan tvivel ett av de allra största vinerna jag någonsin har provat. Ett mästerverk värdigt bra nära 100 poäng. Om en affär låter för bra för att vara sann, brukar den vara det. Hade det bara varit en bråkdel av kvaliteten i detta vin skulle det knappast hamna i Sverige överhuvudtaget, och inte till det osannolika priset. Det ordinarie vinet går nog på runt 2000 kr i dagsläget... Jag kanske beställer i alla fall bara för att kolla.

Mr J sa...

Beställ och kolla, alltid kul med en second opinion. Jag länkade ju till några som var mer positivt inställda. Jag vidhåller dock att man kan få mycket mer vinupplevelse för pengarna.

Anonym sa...

Hmmm... Det låter i mina öron som en klassisk korkdefekt då du beskriver vinet som att lukta genom papp. Kanske prova en annan flaska? Jag drack den nyligen och gillade den starkt.

Mr J sa...

Tycker inte att vinet verkade defekt, snarare ogeneröst. Men det kan ju vara flaskvariation kanske. Eller helt enkelt att man gillar olika stilar. Jag hade nog förväntat mig mer generositet.

Anonym sa...

det kronkuken (kronstam) säger och det katten har skitit, det stoppar jag i samma påse!

Mr J sa...

Jag skulle kanske inte uttrycka mig fullt så drastiskt, men det gäller väl att hitta en vinkritiker vars smakpreferenser man delar. Kronstam kan nog inte räknas in i denna skara för min del heller.

Anonym sa...

Det verkar som om vinet gått hem i stugorna i allafall. 1 ensam flaska (svinn) står och väntar i Malmö.

Mr J sa...

Tror du menar -06:an. Det kan kanske vara ett mer prisvärt vin och värt att prova måhända.

Anonym sa...

Mr J - Du har rätt. ´06an var det.

Mr J sa...

För tydlighets skull, min ambition med denna blogg är att beskriva vinerna som jag upplever dom, oavsett producent eller appellation. Jag tyckte att denna hermitage var ett gott vin. Men jag tyckte inte att det var tillräckligt gott för att motivera prislappen. Låt säga i häradet av 88-90 parkerpinnar om jag skulle tvingas poängsätta vinet. Det kan i detta fall kanske vara flaskvariation som gjorde att det inte presterade på topp, eller så kanske det inte är bättre än vad jag upplevde det. Hur som haver, glädjen med bloggande för mig ligger i att förmedla mina erfarenheter på ett begripligt sätt för andra snarare än att försöka hålla mig till någon mall för hur jag borde uppleva ett vin.

Des Bons Vins sa...

Tack för underhållande och mycket välskriven läsning!

Mr J sa...

Des bons vins,

Såg din kommentar först nu. Tack det värmer att höra. Faktum är att just denna bloggpost är den i särklass mest lästa på bloggen, och som genererat mest trafik.