fredag 31 juli 2009

2006 Chateau de Rochemorin Blanc


Ännu ett vin från André Lurtonstallet får skänka svalka en varm sommarkväll. Numer görs vinet på 100 procent Sauvignon blanc. Vinet lagras sedan tio månader på fat, varav en tredjedel är nya. Vid en genomgång av inte helt uppdaterad vinlitteratur så får man veta att slottet använder sig av mer fatlagring och mindre Sémillon än på 80- och 90-talen.

Färgen är väldigt ljus. Jag skulle beskriva det som halmfärgat. Det gör det lätt att tro att vinet är lättare än vad det i själva verket är.

Doften är god och komplex med söt och polerad frukt som kiwi, krusbär, citrus och kokos som fått lite honung ringlat över sig. Sedan har väl någon bonde i närheten låtit traktorn läcka lite diesel bland planteringarna, för jag hittar också en tydlig petroleumton. Smaken är mycket god och elegant med hygglig rondör, nedtonad syrlighet och halvlångt avslut med citrus och lite kokos. Tyvärr är det lite för lätt för att riktigt klara en maritimt inspirerad middag med lax och fransk potatissallad.

Vid en jämförelse är det mer elegant och mindre burdust än Chateau Limbourg. Men Chateau de Rochemorin hade å andra sidan behövt lite mer tryck för att fungera bättre som ett matvin. Det är också kanske snäppet bättre än Chateau Coucheroy från samma stall. Men det är också kanske lite för dyrt. Sammanfattningsvis ett mycket gott vin som fungerar utmärkt som en apéritif eller för samtal i bersån. Som matvin fungerar det dock lite sämre tycker jag.

Varunummer: 4128
Pris: 149 SEK

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker trenden att överge semillon i cuvéerna är tråkig. Semillon ger just det "tryck" i blandningen som dels gör vinerna så vinvänliga samt bär eken så bra.
Man fär väl även fortsättningsvis vara en traditionalistkramare.

Mr J sa...

Ok, värt att hålla utkik efter semillon i blandningarna med andra ord. Tack för upplysningen.

Anonym sa...

Tvärtom, tycker jag. Chateau de Rochemorin är ett aldeles utmärkt matvin. Det har en frisk syra och sälta som plockar upp det mesta i skaldjursväg och med behagliga fat att ta upp en gräddig sås. Prova till gratinerase kammusslor med potatispurré och tänk om ...

Mr J sa...

Tack för tipset och synpunkterna. En gräddig sås vet jag inte om jag skulle våga prova om vinet skall komma till sin rätt. Men du kan ha en poäng i att det kan fungera till skaldjur.