måndag 27 juli 2009

2008 Chateau Pech-Latt och 2005 Chateau de Fontenille


Två röda viner som inte kräver alltför mycket uppmärksamhet får ackompanjera en grillkväll med goda vänner där innehållet i glasen inte är huvudsaken. Ett utmärkt tillfälle med andra ord att bekanta sig med utbudet i den lokala systembutiken.

2008 Chateau Pech Latt kommer från appellationen Corbières i Languedoc-Roussillon. Corbières är den största appellationen i Languedoc-Roussillon med sina 14 000 hektar. Till absolut övervägande del produceras röda viner med Carignan, Grenache, Mourvedre och Syrah som huvudsakliga druvor. Appellationen skall vara en av de blåsigaste och torraste i Frankrike. Chateau Pech Latt daterar sin historia till några munkar vid klostret i Lagrasse som började göra vin runt 800-talet. I dag ägs egendomen av Bourgognenegocianten Laurent Max. Vinet är ekologiskt och görs på 70 procent Carignan, 20 procent Grenache och 10 procent Syrah enligt leverantören. På baksidesetiketten står det inte några procentsatser, men Mourvèdre ingår tydligen också.

Vinet har en god och ren, men inte särskilt komplex, doft av parfymerade slånbär à la Rhône med en rejäl dos peppar. Jag uppfattar viol och stendamm också. Det smakar mogen frukt med lätt syltade slånbär och björnbär, som även fått några drag med pepparkvarnen. Syrligheten är pigg och jag noterar inte någon påtaglig kärvhet. Ett gott och enkelt bruksvin som förtjänar att provas utan några högt ställda förväntningar.

Att 2005 Chateau de Fontenille hamnar i korgen beror enbart på nyfikenhet. Hur mycket kan en budgetbordeaux från en av de mest hyllade årgångarna leverera? Intressant är att vinet görs på 50 procent Merlot, 40 procent Cabernet franc och tio procent Cabernet sauvignon. Jag börjar nämligen tro att en hygglig andel Cabernet franc i en Bordeaux ligger nära min smakprofil.

Doften är återhållsam med svartvinbär, ceder, tobak, kaffe och viss gräsighet. Det är gott med en halvfyllig klassisk bordeauxsmak av svartvinbär, ceder, tobak och lite gräsighet. Doften ett snäpp bättre än smaken i dagsläget. Så svaret på min fråga får bli att det förvisso är ett enkelt och rättframt vin utan direkta skavanker, men att man med fördel kan botanisera bland andra viner då det är tämligen ointressant på det hela taget.

Chateau Pech Latt
Varunummer: 2233
Pris: 89 SEK

2005 Chateau de Fontenille
Varunummer: 3661
Pris: 96 SEK

Inga kommentarer: