torsdag 16 juli 2009

2007 Chateau Bonnet


Varma sommarkvällar är som gjorda för läskande vitviner. Denna kväll är det André Lurton som står för vinet. Klanen Lurton verkar vara svåra att runda i Bordeaux tillsammans med familjen Moeuix. André Lurtons egendomar är på totalt cirka 630 hektar som med hjälp av 170 personer producerar fyra miljoner liter vin per år till ett försäljningsvärde av 20 miljoner euro. Var och varannan sida av En värld av vin upptas av egendomar som hör till klanen tycks det.

Entre-Deux-Mers är en stor appellation inom Bordeaux som enbart har rätt att göra vita viner under detta namn. Det görs även röda viner som dock enbart får ha Bordeaux som ursprungsbetäckning. Detta med fakta om appellationer verkar variera med åldern på vinlitteraturen emellanåt. Det gäller även Entre-Deux-Mers, som verkar ha minskat till 1479 hektar i dag, liksom den totala produktionen. För några decennier hade Entre-Deux-Mers ett grundmurat rykte om sig att på stora arealer framställa enorma volymer av riktigt dåliga viner. En uppryckning gjordes under 80-talet och i dag anses vinerna vara riktigt bra och prisvärda. En stor del i detta anses nämnde André Lurton ha.

Chateau Bonnet är huvudegendomen och består av cirka 270 hektar, varav ungefär 120 hektar används till vita viner. Till vinet används till hälften Sauvignon Blanc som kompletteras med 40 procent Sémillon och en skvätt Muscadelle.

Färgen är mycket ljus med något gröna nyanser. Det doftar kiwi, mango, melon och grape. I munnen är vinet lätt, torrt, bra balanserat och med hyggligt lång eftersmak. Det smakar lite piggelin blandat med Tropicanas grapejuice om jag förenklat skall förklara mina smakintryck. Naturligtvis är det mer komplext än så med Sauvignon Blanc-typicitet som krusbär och kiwi också. Men detta är inte något stort vin som bjuder in till analyserande. Här har vi att göra med ett ljust och lätt sommarvin som är perfekt för bersån. Till mat fungerar det sämre då det saknar fylligheten. Ett gott vin att gå omkring och läppja på en varm sommardag utan djupare tankar kring vad det är i glaset.

Varunummer: 4151
Pris: 89 SEK

3 kommentarer:

Anonym sa...

Anledningen till att arealen av AC Entre-Deux-Mers minskat är att de görs mest röda viner där idag. I området står de röda vinerna för över 80%.
En ganska talande siffra är att i början på 1960-talet var över hälften av produktionen i Bordeaux vita viner, idag ligger den runt 10%.

Mr J sa...

Tack för klarläggandet. Jag blev faktiskt rätt konfunderad när jag började läsa på lite. Utvecklingen mot röda viner måste väl bero på att det lönar sig bättre antar jag.

Blogger sa...

Whether your priority is variety or taste, VaporFi is will fulfill your vaping needs.

With vape juices that are extracted from food-grade ingredients, their vaping flavors are more smooth and consistent.