söndag 12 juli 2009

2004 Chateau Lynch Moussas


Om den klassificering som gjordes 1855 över egendomar på vänstra stranden i Bordeaux skulle revideras i dag är det många som vill slänga ut Chateau Lynch Moussas, tillsammans med några andra underpresterande slott. Slottet hamnade tillsammans med några andra egendomar i Pauillac i femte cru på grunder som i dag är oklara.

Chateau Lynch Moussas och Chateau Lynch Bages ingick i samma ägarkonstellation en gång i tiden. Sedan 1919 ägs Chateau Lynch Moussas av familjen Casteja tillsammans med exempelvis Chateau Batailley. Omkring 60 hektar som till 70-75 procent består av Cabernet Sauvignon och 25-30 procent av Merlot.

Efter en stunds karaffering slår en doft av blod, järn, dyig sjöbotten, blyertspenna och läder upp. Frukten består av plommon, körsbär och svartvinbär. Efterhand lugnar det ner sig med en tydlig doft av kaffe och farinsocker vid sidan av den dova frukten. Utmärkt än så länge. Smaken är bra med svartvinbär, något som påminner om gräddkola och lite gräsighet i en slank och medelfyllig kropp. Det är bra bett i syror och tanniner. Så här långt är doften ett par snäpp bättre än smaken. Men jag tror nog att med lite mognad kan det här bli riktigt trevligt om två eller tre år.

Efter den första dagen med kyckling och färska sommargrönsaker var jag hyggligt positiv till denna modest prissatta lättviktare från Pauillac. Dagen efter hände dock saker vill jag lova. De riviga tanninerna och den kindsnörpande syrligheten tillsammans med toskanska körsbär samspelade väldigt bra med grillad entrecôte, grillad tomat i creme fraiche och rostad potatis. Återigen ett bevis på vilken skillnad det är med att dricka ett vin med passande mat.

Vindoktorn har ett gott öga till Chateau Lynch Moussas och bjuder på informativ läsning för den intresserade.

Chateau Lynch Moussas är inte något stort vin, och kommer nog aldrig att bli det. Men för den ringa summa som jag betalade för det i Danmark (med dåvarande kronkurs cirka 160 svenska kronor) ger det mycket god valuta för pengarna.

Varunummer: N/A
Pris: 129 DKK

Inga kommentarer: