tisdag 14 juli 2009

2007 Comtes d´Isenbourg Riesling Grand Cru Schoenenbourg

Jag har inte druckit särskilt många Alsaceviner. Det främsta skälet är att jag näst intill alltid föredrar rött vin framför vitt. Fisk till kvällens grill tarvar dock vitt, och denna gång faller lotten på Alsace. Mina knapphändiga kunskaper om Alsace gör det nödvändigt att lite snabbt gå igenom vinlitteraturen för lära mig mer.

Under medeltiden hörde Alsace till det tyska riket och därför räknades vinerna härifrån som Rhenviner. Under första halvan av 1600-talet ödelades Alsace av det 30-åriga kriget, och övertogs successivt av Frankrike. En intressant detalj är att många kända vinfirmor i Alsace härstammar från denna tid. Vinodlarna skulle nämligen finansiera återuppbyggnaden av vingårdarna och hitta nya köpare nu när de var avskurna från de tyska länderna. Därmed uppstod behovet av firmor som kunde överbrygga den politiska osäkerheten och se till att odlarna fick betalt. Dopff Au Molin, Dopff & Iron, Hugel et fils, Muré, Trimbach och Zind Humbrecht är några namn på firmor som uppstod i dessa turbulenta tider. Allt höll på att återupprepa sig när Tyskland återerövrade Alsace 1870 och vinodlarna fick inrikta sig på den tyska marknaden. Drygt 200 år av separation hade utvecklat Alsace i en riktning som inte uppskattades på den tyska marknaden. Men efter första världskriget återfick Frankrike Alsace 1919.

Ett resultat av Alsace omväxlande tillhörighet är att området är en blandning mellan franskt och tyskt. Vinet för kvällen exempelvis är gjord på Tysklands nationaldruva Riesling som är förbjuden i övriga Frankrike (även om rykten gör gällande att förr i tiden användes Riesling till framförallt söta viner eftersom druvan lättare angrips av ädelröta). De franska vinlagarna var svårapplicerbara på Alsace och det var först 1975 någon geografisk kvalitetsindelning infördes, och där Alsace Grand Cru trädde i kraft först 1983. Schoenenbourg, som kvällens vin kommer från, är en av 51 stycken Grand Cru och består av 40 hektar i Riquewihr. Leverantören har en informativ pdf om kvällens vin.

Doften är underbar med frukter såsom ananas och söta päron som drar åt piggelinhållet samt melon. Det är lite fläderblommigt också. Där finns tydliga mineraliska dofter av stål och flinta. Något oljigt och tallkåda anas också. Smaken är frisk och citrussyrlig med antydan till restsötma. Frukten drar åt citrushållet med päron och melon som bryts av mot lite mineraliska toner. Det har en bra balans och fyllighet. Jag har lyckats hitta en utmärkt partner till grillade rödingfiléer med kokta rödbetor och färskpotatis samt en hemvispad hollandaise. Det är ett läskande och gott matvin som utan problem meriterar till en köprekommendation tycker jag.

Varunummer: 2175
Pris: 149 SEK

Inga kommentarer: