måndag 5 oktober 2009

2001 Barolo Bricco Cogni Reverdito

Förra veckans positiva smakprov av en Barolo från Michele Reverdito gav mersmak. I beställningssortimentet finns en Barolo på väg mot mognad och som gjorts av samma producent. 2001 var också det andra året som Reverdito gjorde egna viner.

Näst intill direkt ur flaskan strömmar en ljuvlig väldoft upp ur glaset. Förnimbara slöjor kommer och går med godsaker såsom marsipan som drar åt nagellackhållet, läder, torkad frukt, vedeldad bastu och rökt salami. Desto tydligare är drivorna av körsbär.

Nästan febrigt upphetsat provar jag snabbt och noterar en fortfarande pigg syrlighet och ett tämligen kralligt vin som fyller ut bra i munnen. Smaken tar vid efter de lovande doftintrycken och levererar torkad frukt och körsbär med läder, lakrits och viol som klingar av i ett långt avslut.

Efter hand växer vinet och vinner mer tyngd och tryck. Doft och smak får mer av tjära, julbakskryddor, jordgubbskompott, plommon, kaffe och tobak. Fatkomponenten blir också allt mer tydlig efter hand.

Så långt återigen en bra upplevelse från Reverdito och som borde generera väldigt goda vitsord. Om det inte vore för de kärva och bittra tanninerna. Till saken hör att Bricco Cogni har lagrats på barrique, enligt källor på nätet. Den som smakat ett ekollon känner igen smaken och effekten i gommen. Att smutta på vinet känns efter ett tag som att suga på en ekplanka. På det hela taget är Barolo Bricco Cogni från Reverdito ett mycket gott vin som tyvärr förstörs av den myckna eken.

Varunummer: 89268
Pris: 257 SEK

3 kommentarer:

Italienska viner sa...

Reverdito vore kul att testa men är lite svårfångad här nere i Skåne.
Får synka en beställning med nästa Stockholmsbesök.

Prisklassen är synnerligen attraktiv: 250 pistoler för en 2001 är ovanligt i barolosammanhang.

/Patrik

Mr J sa...

Jag var mer positiv till Codane -04 som levererade bra för 231 kronor innan höjningarna nu i oktober. Vore kul om du ville prova den och ge ett omdöme. Är det någon producent som du känner till?

Italienska viner sa...

Jag har sett namnet tidigare men aldrig provat.
De säljs bara i Stockholm och Jönköping så det är ju ett litet aber.

/Patrik