tisdag 27 oktober 2009

NV Egly-Ouriet Brut Tradition Grand Cru


Lilla Ebba har anlänt, och vad passar bättre att fira detta med än Champagne när släkten kommer på besök för att beskåda den nya familjemedlemmen?

Egly-Ouriet är en ny bekantskap för mig. Idel goda vitsord och en blandning med 75 procent Pinot Noir och 25 procent Chardonnay väcker min nyfikenhet. Enligt Richard Juhlin skall detta vara en av Robert Parkers favoritchampagner. Ett kännetecken för Egly-Ouriet är att jäsa champagnen under lång tid på ek. Enligt baksidesetiketten har vinet i flaskan tillbringat 36 månader tillsammans med jästen, och degorgeringen ägde rum i juli 2006.

Denna nya bekantskap börjar mycket bra med en härligt äpplig doft som ramar in jäst och brödighet, oxiderade sherrytoner, nötter och något blommigt.

Här bjuds en behaglig mousse. ”Rund och len” är en ganska bra sammanfattande och spontan kommentar från gästerna. Torrt och syrligt, som det skall vara, med sherrytoner och något petrokemiskt tuttifruttiaktigt (i positiv bemärkelse) som jag tolkar som ett resultat av fatlagringen på barrique. Det äppliga temat går igen i smaken, och ackompanjeras även av lite citrus. Lite nötighet som drar åt nougathållet står också att finna. Allt detta paketeras i en fyllig kropp.

Sammanfattningsvis en mycket god champagne som slinker ner fint, och särskilt med något att äta till. När detta skrivs finns några flaskor kvar på bolaget, och jag rekommenderar verkligen inköp.

Varunummer: 95087
Pris: 449 SEK

6 kommentarer:

Frankofilen sa...

Grattis till tillökningen, Mr J!

Niklas Jörgensen sa...

Stort, stort grattis till er alla!

Tryggve sa...

Grattis! Och tack för en inspirerande och bra blogg

Mr J sa...

Stort tack! Nu skall det förhoppningsvis bli mer bloggande framöver.

Birk sa...

Grattis! Och bra val på skumpan, lite originell.

Mr J sa...

Tack. Ja, en producent som jag ej kände till tidigare. Min ambition är att prova ett nytt vin varje gång och då blir det väl rätt udda grejer ibland. Man kan beskylla systemets sortimentspolicy för mycket, men jag tycker ändå att utbudet av skumpor från relativt små och okända producenter är förhållandevis bra jämfört med många andra vinregioner. Om än att det är väldigt små volymer ofta. Så varje gång det skall firas något brukar det finnas något kul att prova.