tisdag 17 november 2009

1999 Launois Blanc de blanc


Champagne är en alldeles förträfflig inledning på en lördagskväll i goda vänners lag. Ur garderobens djup hämtas en årgångschampagne från Launois Père & Fils. Firman har varit verksam sedan 1872 i Le Mesnil-sur-Oger, det vill säga i samma krokar som flera namnkunniga producenter. Salon torde väl vara mest känd.

I glaset finns lite mörkare drag som antyder viss mognad. Det som jag dock finner lite märkligt är en vag rosa nyans som jag inte sett tidigare i en Champagne gjord enbart på Chardonnay.

Ofta tycker jag att det är svårare att få doftintryck av Champagne än av stilla viner. Jag noterar att doften domineras av åldern med en oxiderad ton som av sherry som stiger ur glaset. Därnäst mörka toner av bokna äpplen och rosor.

Smakintrycken var, som så ofta för mig, betydligt mer generösa och komplexa än doftintrycken. Jag kan inte sitta försjunken i anteckningsblocket och överge gästerna, så jag noterar i all hast sherry, russin, brioche, nötter, äpple, mjölkchoklad och nougat.

Denna Launois från -99 är en mycket god champagne, och i samma ögonblick som jag skriver detta slår det mig att jag aldrig provat en Champagne som smakar illa. Det måste vara en av de mest träffsäkra vinregionerna. Tyvärr ekar champagnefacket tomt i garderoben och det får bli nästa projekt att fylla på lagret. Ty Champagne som fått lite ålderns rondör och pondus är ju fantastiskt gott.

4 kommentarer:

Vinös sa...

En bra kandidat för garderobspåfyllningen är kanske Launois 2002, den är ännu bättre än 99:an!

Mr J sa...

Tack för tipset. Men finns den kvar? Jag kollade och det såg ut som det är -04 som gäller nu.

Vinös sa...

Sorry, kollade inte det innan. Jag har för mig att 02:an började ersätta 00:an runt jul förra året. Så det kan ju stämma att de börjar ta slut nu. Men ibland har man flyt och hittar några kvarglömda flaskor på något systembolag med lite lägre omsättningshastighet!

2004:an har jag inte provat ännu men rent generellt är det ett svagare år än 2002.

Mr J sa...

Det finns väl också ett helt koppel -02:or att kolla upp närmare. Just champagne tycker jag bolaget täckt upp hyggligt bra jämfört med den styvmoderliga behandlingen av många andra vinregioner. Hög tid också att börja planera inför jul och nyårshelgerna.