torsdag 19 november 2009

2 * Bourgogne


Jag skulle tippa att när den genomsnittlige vinbloggsläsaren väljer vin så skrider denne till verket beväpnad med poäng och bedömningar från såväl svenska som internationella vinskribenter. Men hur skall man göra med Bourgogne? Bordeaux är lika genomanalyserat som storbolagslistan på börsen medan Bourgogne då motsvaras den inofficiella listan för onoterade företag ungefär. Man önskar ibland att burgunderna kunde göra en Bourgogne Rouge av alltihopa. Enkelt och lättfattligt. Principen för att välja vin till gåsen fick helt enkelt bli att bildligt kasta pil med förbundna ögon i ett mörkt rum, och hålla tummarna.

Vin nummer ett valdes enbart på grund av att det görs av den illustre Hubert de Montille från Volnay i södra Bourgogne. Denne man spelade en framträdande roll i vindokumentären Mondovino för några år sedan. Det andra vinet väljs ut helt enkelt efter det faktum att det kommer från Vosne Romanee, och det sannolikt är så nära som jag kommer komma Romanée- Conti.

2006 Beaune Premier Cru Les Sizies från Domaine Hubert de Montille har en mycket rent fruktig doft med primärt hallon som kombineras med lite rökighet och lakrits. Smaken består av kristallklar och väl utmejslad pinotfruktighet år hallonhållet. Jag hittar inte tillstymmelse till några fat i detta vin.

2006 Vosne Romanée från Guyon har en maffigare doft redan från start med söta hallon, brasved, jordighet och fat. Även i munnen växlar den upp och drar ifrån sin kontrahent. Här är det mer tryck i smaken med hallon och jordgubbsfruktighet, läder, rökighet som klingar av långsamt och behagligt.

Av de spontana reaktionerna runt bordet vinner Guyons Vosne Romanée tämligen enkelt. Till knaperstekta gåsbröst med tillbehör fungerar det helt enkelt bättre än Hubert de Montilles eleganta Beaune. Å andra sidan tycker jag nog att Domaine Hubert de Montille bättre låtit druvkaraktären komma till sin rätt och inte kladdat med ek eller annat som kan skymma sikten.

Men det gäller att kora bästa vin i denna tvekamp, och den går till Guyon enbart på grund av att den är storleken större i alla avseenden. Man får helt enkelt mer pang för pengarna.

2006 Beaune Premier Cru Les Sizies
Varunummer: 73566
Pris: 366 SEK
2006 Vosne Romanée
Varunummer: 75243
Pris: 342 SEK

Inga kommentarer: