måndag 9 november 2009

2004 Gemma Barolo


Cantine Gemma grundades 1978 av Silvano Piacentini och består av 16 hektar i Serralunga och Monforte d´Alba. Högt ställda ambitioner i vingården, relativt lång urlakning av druvorna under två veckor och franska fat är några av ingredienserna för denna Barolo. Det har resulterat i goda vitsord från här och var, bland annat tre stjärnor i Decanter.


Doften är återhållsamt god med hallon, körsbär, mandelmassa, nagellack, svart te och rökighet. Pigg syrlighet med förhållandevis avrundade tanniner inramar körsbär och hallon med te. Det är inte ett särskilt komplext vin, utan ganska gott och enkelt vin i en slank och knappt medelfyllig kropp. Trots vissa kvaliteter räcket det inte för att jag skall gå igång på detta vin, och därmed är en av årets kortaste inlägg ett faktum. En bidragande orsak är priset som jag tycker är alldeles för högt med tanke på vad som bjuds. I Danmark går det att finna detta vin för 99 DKK på tillbud, och ett pris i samma härad hade nog gjort Gemma Barolo mer rättvisa.

Varunummer: 75727

Pris: 308 SEK

10 kommentarer:

Italienska viner sa...

Sedär, ett vin mindre att tråna efter således. Verkar vara betydligt plattare än deras Giblin som var av den kraftfullare skolan i både frukt och tanniner.
Som du säger; för 308:- kan man hitta ganska spännande alternativ.

/Patrik

Mr J sa...

Ja, det hör väl inte till ovanligheterna att producenter bränner det mesta krutet på prestigeviner. Reverditos Codane är både billigare och roligare. Annars, har du något bra barolotips?

Italienska viner sa...

Tja, sticker du upp en nivå så är Elio Grassos Ginestra Casa Maté 2004 och Gavarini Chiniera 2004 mycket snyggt gjorda.

Visserligen inte en barolo men så nära man kan komma är Corregias Ròche D'ampsej 2004, kanonnebbiolo för knappa fyrhundringen.

Annars återstår privatimport...

/Patrik

Mr J sa...

Tack för tipsen. Verkar absolut vara värda att kolla närmare på.

andersuw sa...

Om du gillar Michele Reverditos Codane 2004, prova också gärna hans Bricco Cogni 2001 (även det i beställningssortimentet). Bricco Cogni är (i motsats till Codane, tror jag) lagrad på barriques, men eken är, enligt min uppfattning, skickligt integrerad.

Ytterligare ett hett tips, även om det råkar vara en Barbaresco, är Paitins Sorì Paitin 2005. Mycket bra vin till helt rätt pris. Den kan möjligen redan vara slut i depån men jag ser att det fortfarande finns flaskor kvar i några butiker.

Även Renato Rattis Marcenasco 2005 är mycket bra men priset är kanske lite väl högt, i alla fall jämfört med vad man får betala utomlands där man kan hitta den någon hundralapp billigare.

Ytterligare ett alternativ värt att nämna är Roagnas La Rocca et La Pira 2001. Kostar en slant men vinet är mycket bra och priset i paritet med vad man får betala på andra håll.

Har själv samtliga de fem viner jag nämner i källaren.

andersuw sa...

Ser att jag läst på lite dåligt på din blogg innan jag skrev. Två av de viner jag föreslog har du uppenbarligen redan upptäckt, och även ett tredje (Ratti) om än i annan årgång. Nåväl, ingen större skada skedd hoppas jag. ;-)

Mr J sa...

Hej Anders,

Tack för tipsen. Roligt att du nämner just dessa. Jag delade inte din uppfattning om den integrerade eken i Reverditos Bricco Cogni. Men det kanske blir bättre med tiden. La Rocca e la Pira var en häftig tidsresa tyckte jag. Ett vin som leder till filosofiska tankegångar kring om vinutvecklingen enbart gått framåt. Hur tycker du att Rattis Marcenasco -05 står sig mot -04? Sori Paitin har jag provat -01 och tyckte väl att den var sådär. Kanske värt att prova -05. Nästa Barolo som jag slår mina lovar kring är Borgognos Cannubi Boschi -01 i beställningssortimentet. Har du någon synpunkt kring den?

Mr J sa...

Ooops, ditt andra inlägg kom medan jag plitade på mitt svar. Absolut ingen skada skedd. Det är alltid roligt och tacksamt med kommentarer. Fyll gärna på med fler tips.

andersuw sa...

Ja, jag såg sedan att du fann Bricco Cogni i ekigaste laget. Även jag är ganska "ekfientlig", särskilt när det gäller nebbiolo, men tycker nog det funkar rätt hyggligt i just det här fallet.

När det gäller Paitin tycker jag definitivt du bör prova igen. De har efter hand dragit ner på eken vilket uppenbarligen varit till fördel för kvaliteten. Du hittar mer info om saken bland kommentarerna till Finare Vinares recension av 05:an. Jag har inte provat 01:an av Sorì Paitin men däremot deras Serraboella 2001. Jag har också provat Sorì Paitin 2004. Det vin som nu säljs på SB är i mitt tycke klart bättre än båda dem jag tidigare stiftat bekantskap med.

När det gäller Rattis Marcenasco har jag bara provat 05:an. Men de kommentarer jag sett från annat håll pekar på att den är minst lika bra och sannolikt bättre än årgång 2004 (trots att årgång 2004 generellt betraktas som snäppet vassare än 2005 i Piemonte).

När det gäller Borgognos (Virnas) Cannubi Boschis tycker jag åtminstone den förtjänar ett smakprov. Virna är i mitt (och många andras) tycke en lite ojämn producent men just Cannubi Boschis 2001 tyckte jag var tillräckligt bra för att platsa i min källare. Köpte den dock inte på SB utan hos producenten själv. Priset i Sverige är i högsta laget jämfört med vad man får ge på annat håll.

Mr J sa...

Återigen, tack så mycket för tipsen. Virnas Cannubi ligger i farozonen definitivt. Skall även som om jag kommer över Sori Paitin. Tyvärr verkar Rattis Marcenasco -05 vara slut.