lördag 13 februari 2010

2001 Roagna Langhe Rosso


Många äro de som provat och lovordat Roagnas Langhe Rosso. Steget är ju därför inte långt till att utnyttja denna utmärka konsumentinformation och införskaffa en flaska.

Roagna använder druvor från vinrankor i både Barolo och Barbaresco. Som den traditionalist Roagna är har druvorna lakats ur under 40 dagar och vinet har sedan fått mogna i tre år på fat.

Doften är magnifik med söta hallon och röda vinbär med markerad örtighet, lakrits och tjära samt viss blommighet som jag vill få till violer. Smaken är inte sämre den. Det är tufft och kärvt. När den initiala pigga syrligheten och det fasta greppet från de sandiga tanninerna släppt taget så träder en smak av söta hallon och kallt te jämte anis och bakkryddor fram i en slank kropp med mognadstoner. Något citrusaktigt och smått chokladaktigt påminner om ”Always”. Detta är fantastiskt gott att både sniffa på och dricka.

2001 Roagna Langhe Rosso är ett utmärkt exempel på varför det lönar sig att läsa vinbloggar och agera på andras rekommendationer. Jag sällar mig till kören och utropar detta vin till ett veritabelt fynd som icke bör missas. Man får fantastiskt mycket vinupplevelse i förhållande till priset.

Varunummer: 75237
Pris: 199 SEK

Inga kommentarer: