söndag 29 augusti 2010

2004 Chateau Picque Caillou

Chateau Picque Caillou ligger i Pessac Leognan i Graves nära det mer namnkunniga Chateau Haut Brion. Tydligen var Napoleon förtjust i vinet. Enligt uppgifter på nätet lär Chateau Picque Caillou bestå ungefär till 45 procent av Cabernet Sauvignon och 45 procent Merlot med tio procent Cabernet Franc. För några år sedan provade jag årgång 2000 med ganska så lyckat resultat. Mitt vaga minne är att doften var fenomenal och att smaken kanske inte var lika framträdande. Det är därför med viss förväntan som korköppnaren en vacker sommarkväll arbetar sig ned i korken, i en version från årgång 2004.

Doften är mycket god och jag upplever jag vinet som tydligt merlotdominerad. Lite söt, dov och ganska tät med svartvinbär, plommon, sjöbotten, kaffe, rökiga charkuterier och avslutningsvis även lite julkryddighet. Något surkörsbär poppar också upp.

Smaken är åt det fylligare hållet som väl får sägas vara à la mode numera i Bordeaux. Varmfruktig med svartvinbär, plommon, surkörsbär och grafit som balanserats väl och med en antydan till fat.

Även denna årgång upplever jag som starkare på doftsidan. Smaken lever inte riktigt upp till de mycket lovande doftintrycken.

En god bruksbordeaux för i sammanhanget hyggligt rimliga pengar. Den som köpte några flaskor under tiden som vinet fanns i beställningssortimentet kommer antagligen att bli rikligare belönad längre fram.

Varunummer: N/A
Pris: 199 SEK

2 kommentarer:

Anonym sa...

Yes. Mogen god sötfruktig. En bra bordeaux helt enkelt. Saknar kanske lite kropp o tanniner. PECK

Mr J sa...

Grattis, kul att det smakar! Torde funka med bea och entrecôte.