onsdag 18 augusti 2010

2007 Domaine des Croix Beaune

Tidigare i år provade jag med mycket lyckat resultat en Beaune Premier Cru från Domaine des Croix. Därför blev jag nyfiken på om husets instegsmodell från Beaune förmådde leverera hyggligt mycket upplevelse för pengarna. 

Förväntningarna justeras tämligen omgående ned till en hälsosam nivå. Vinet är nämligen så tunt i färgen att det utan problem går att läsa kvällens tv-tablå om den läggs under karaffen. 
Doften är milt sagt diskret med körsbär och hallontoner samt mineralitet. Smaken är slank, närmast tunn, med körsbär och mineralitet. Lite märkligt är att initialt upplevs vinet som tunt, även så i mittenpartiet, för att sedan stegras i intensitet i avslutet där viss fatkola ansluter. Syrligheten är ungdomligt påtaglig, om än ej störande. Till mat fungerar det dåligt trots försök med milda rätter av kalv och kyckling. 

En utbredd och återkommande visdom är att det går många dåliga eller mediokra viner på varje stort vin från Bourgogne. Jag har fått någon anledning att betvivla detta. Min rekommendation är att lägga pengarna på något annat.

Varunummer: 73747
Pris: 249 SEK

Inga kommentarer: