tisdag 25 december 2012

2008 Vigna del Sorbo Chianti Classico Riserva Fontodi

Jag gör inte anspråk på att vara opartisk när jag provar vin. Hur jag bedömer ett vin handlar ofta om hur livet ser ut i största allmänhet. Ibland är det lättare att uppskatta ett vin. Till exempel när julledigheten firas efter en lång och mörk höst. Barnen leker och är glada medan jag smörjer en form med gåsfett, lägger i skivad potatis, en krossad vitlöksklyfta, ett lagerblad och toppar med riven västerbottenost. En och en halv timme senare kommer världens godaste potatisgratäng ut ur ugnen och till det äter vi fantastiskt mör lammentrecôte. 

Detta är den slags mat som så träffande kallas ”Comfort food” på engelska och som saknar ett svenskt uttryck. För mig handlar det ofta om god och vällagad husmanskost som inte är alltför komplicerad att tillaga. Oavsett om husmanskost är svensk, italiensk eller fransk är det mat som sällan går på knock, utan vinner på andra kvaliteter. Ett personligt kriterium för mig är att riktigt bra mat kräver ett gott vin till för att maximal njutning skall uppnås.  

Medan maten går klart i ugnen passar jag på att korka upp en Chianti Classico Riserva från Fontodi som ligger strax söder om Panzano. Lite längre upp för vägen inne i själva byn finns för övrigt en mycket bra restaurang som heter Oltre il Giardino. Vigna del Sorbo innehåller tio procent cabernet sauvignon utöver sangiovese. Vinet har fått mogna i två år på fat, som till hälften är nya, gjorda på ek från Troncais och Allier. Av någon märklig anledning klassas vinet Flaccianello della Pieve från Fontodi som framställs enbart på sangiovese, utan inblandning av internationella druvor, som en IGT. För mig hade det varit mer logiskt om det renodlade sangiovesevinet klassificerats som en Chianti och vinet med inslag av franska druvor som en IGT. 

När vinet luftats ett tag träder körsbär och rejäl dos svettigt remläder fram. Rostat kaffe, torkad frukt, piptobak och ett uns dill är andra godsaker som jag identifierar bland doftintrycken. 

Smaken är tät och generös utan att vara överväldigande med drivor av mörka körsbär, tobak och kaffe. Det är bra grepp i tanniner och syrlighet, utan att på något sätt skymma den underbara fruktigheten. Eftersmaken är lång. Kort sagt är det fantastiskt gott. 

Med kombinationen långledighet, glada och lyckliga (läs stillsamma) barn, lamm och gratäng och ett mycket gott vin uppstår fullständig harmoni och vi kan konstatera att vi avnjuter ett av de bästa vinerna i år. En av årets mest välmotiverade köprekommendationer utfärdas utan tvekan.

Varunummer: 95266 
Pris: 329 SEK

4 kommentarer:

Andreas sa...

Vigna del Sorbo är verkligen ett fantastiskt vin. Har bara druckit 2007:an och den är bland det bästa jag druckit. På din beskrivning låter 2008:an lika bra som 2007:an. Får bli till att bunkra upp med ett par flaskor!

Mr J sa...

Hej Andreas,

Kul att någon kommit till samma slutsats. Din idé att lägga undan några flaskor är faktiskt riktigt bra. Jag skall nog fundera på att också göra det.

Nästa flaska på tur är Fontodis "vanliga" Chianti Classico.

Andreas sa...

Intressant att nästa flaska på tur är Fontodis "normal-vin". Blogga gärna ett utlåtande när du provat det. Själv har jag inte druckit det men har tre flaskor undanlagda som jag ser fram emot att sörpla i mig.

Mr J sa...

Andreas, ett utlåtande om "normalen" kommer inom kort. Jag vill inte grusa dina förväntningar på undanlagda flaskor, men för ett par veckor sedan skulle Fontodin ha avnjutits om det inte vore för en märklig flaskdefekt. En bitter och besk biton långt bak i svalget indikerade att något var på tok. Ny flaska införskaffad således.