onsdag 3 april 2013

2010 Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre Jean-Paul & Benoît Droin

Under påsken hann vi med en Chablis till skaldjuren. Enligt producenten bör detta vin inte drickas innan tre år sedan skörden, så nu skall det vara dags. 

Släkten Droin har anor som vinodlare i Chablis som sträcker sig tillbaka till 1620. En detalj från historien som jag finner intressant är att 1698 anges Jehan Droin som ”brandevinier” utöver att vara vinodlare och tunnbindare. Det bör väl rimligtvis innebära att vinproduktionen destillerades till brännvin. Det är också fascinerande är att läsa om utvecklingen i våra dagar. Den första elektriska pressen köptes in 1945, den första traktorn som klarade av att grensla rankorna 1956, 1983 utropar man som ett märkesår när det var möjligt att uppnå både kvalitet och kvantitet i Chablis, och det var först 1986 som nya fat användes i produktionen. I dag består egendomen av 25 hektar utspridda i Chablis som införskaffats under 13 generationer.

Med skaldjuren framdukade är det dags att göra några snabba anteckningar. Doften är generös, nästan lite fet och oljig, med citron, gråpäron och gula äpplen. Mineral och en aning kryddighet noteras också. 

Intrycket är först faktiskt lite enahanda med ett huvudsakligt drag av mycket frisk och tät smak av citron. Men efterhand tillkommer mineral, ostron, söta gråpäron och en sötare fruktighet som ger vinet en snällare och mer drickvänlig karaktär. Som allra bäst smakar vinet ett par dagar efter öppnandet. 

Efter en initial tveksamhet går både jag och min fru igång rejält på detta vin och tycker att det är riktigt gott. Det är väl värt att prova, men glöm inte bort att lufta det rejält innan avsmakningen.

Varunummer: 71898 
Pris: 224 SEK

Inga kommentarer: