torsdag 31 juli 2014

2009 Chateau Vignelaure

Förra sommaren bodde vi en vecka i Provence och längs vägen till byn hittade jag Chateau Vignelaure. Det blev ett besök och en så snabb provning som 30-gradig värme och frustrerade barn tillåter. Därför var det lite extra roligt att prova vinet i år igen en varm grillkväll.

I appellationen Coteaux d´Áix-en-Provence brukar Chateau Vignelaure framhållas som en av de främsta egendomarna och lite extra klappar det blågula hjärtat av att det ägs av Mette och Bengt Sundström. Druvblandningen består av 70 procent Cabernet Sauvignon och 30 procent Syrah. Vinet har sedan fått mogna i 18 månader på franska fat.

Doften är tät och sötmogen med svarta vinbär och mycket fat. Smaken är tät, generös och polerad med ett påtagligt inslag av fat. Det är mörka bär såsom svartvinbär, körsbär och björnbär och det finns en stadig syra och tillräckligt med tanniner som balanserar upp det hela. Inom citationstecken satte jag ordet omodern när jag skrev ner några intryck. Visst är vinet gott och okomplicerat, men det känns också som att detta är en typ av vin som var mer populärt för tio år sedan med den polerade och internationella framtoningen. Eller så har mina smakpreferenser förskjutits över tid...

Hur som, ett riktigt gott vin som på intet sätt skämmer ut sig till den grillade lammentrecôten som varmt rekommenderas.

För övrigt finns ett par äldre årgångar av Chateau Vignelaure i beställningssortimentet så den som vill kan undersöka om detta är ett vin som vinner på lagring.  

Varunummer: 74532
Pris: 199 SEK

Inga kommentarer: