tisdag 9 september 2014

Älgviner

Älg stod på menyn i lördags för en middag med goda vänner. En provning hanns med innan det var dags att äta. 

Den första flaskan var en sydfransos, 2012 Gérard Bertrand Chateau l´Hospitalet. Det är blandning av syrah, mourvèdre och grenache som lagrats på 225-litersfat i tolv månader.

Doften är tät, generös och hyggligt komplex med söt frukt som samsas med jordighet som drar åt kokta rotfrukter. Röda bär främst, men även någon jordgubbe och lite nypon, tjära, viol och läder leder mina tankar åt norra Rhône till. Smaken är även den tät och generös och minner inte så lite om Crozes-Hermitage med jordighet, viol och läder utöver en radda syrahmarkörer. Mycket god noterar jag.

Nästa vin är dock den flaska som tar slut snabbast under kvällen. 2008 Don Tommaso Chianti Classico från Principe Corsini är en fläskigt fjäskig pjäs från toskanska kärnlandet. Utöver sangiovese ingår merlot i blandningen. Och det märks. 

Doften är mörkfruktig med ett påtagligt rostat inslag. Solmogna och söta plommon och björnbär, kaffe, kakao, kaffe och kryddor bjuds det på i generösa mängder. Smaken fortsätter på detta tema. Det är maffigt med den mörka och solmogna frukten som består av körsbär, plommon och björnbär. Chianti kan ju vara rätt så kärv och syrlig, men icke så i detta fall. Vinet är väl avrundat i kanterna i en modern och internationell stil. Blint hade jag nog inte gissat Chianti. Till älgentrecôte är vinet dock en riktig fullträff. Busgott, skriver jag i anteckningarna med ett par utropstecken. Men purister göre sig nog icke besvär... I sammanhanget kan nämnas att samma producent har en lillebror vid namn Le Corti som är väl värd att prova. 

Bredvid de två övriga kämpar 2008 Il Falcone Riserva för att göra sin stämma hörd. Förgäves. Den här flaskan åkte med för att det vore roligt att vidga vyerna och prova nya druvor och regioner i det mångfacetterade vinland som Italien är. Blandningen består av 70 procent Nero di Troia och 30 procent Montepulciano. Vinet har sedan fått mogna ett år på franska fat, men det var inte så uppenbart i detta sällskap.

Doften känns näst intill anorektiskt hämmad jämfört med övriga viner. Körsbär och röda bär samt mineral och örtighet åt det torrare och dammigare hållet. Smaken är även den en storlek mindre med körsbär och röda bär åt det lingonsyrliga hållet. På egen hand är det troligt att vinet upplevts mer generöst och att intrycket blivit mer positivt. God, men inte så mycket mer tyckte vi nog alla.

2012 Gérard Bertrand Château l´Hospitalet La Reserve Rouge
Varunummer: 73142
Pris: 159 SEK

2008 Don Tommaso Chianti Classico
Varunummer: 76856
Pris: 249 SEK

2008 Il Falcone Riserva
Varunummer: 2335
Pris: 119 SEK

2 kommentarer:

Mr. Matoo sa...

Har du någon mail eller nummer ?

Mr J sa...

Pröva godavinare@hotmail.com