måndag 29 december 2008

Dr L riesling 2007

Tidigare under hösten har jag köpt upp mig på ett antal av Dr Loosens senaste bidrag till bolagets sortiment. De smakprov som då gjorts har inte gjort någon besviken – tvärtom har de bevisat att tysk riesling ofta ger en stor upplevelse för insatt peng. Tillverkarens budgetvin Dr L riesling har jag dock aldrig provat, vilket härmed ska åtgärdas.

Doften är till en början ganska anonym men efter en stund kommer petroleum, mineral och omogen frukt fram, liksom viss sötma. Smaken följer väl doften och har en riktigt bra balans mellan syra och sötma. En lång eftersmak ger pluspoäng. Till dagens lax passar det förträffligt och detta är urtypen för vin som går åt i ett nafs. En fundering är den relativt höga alkoholhalten, elva procent, medan vingårdsvinerna ofta ligger ett par procentenheter lägre. Hursomhelst ett mycket bra köp som starkt rekommenderas. Ett typiskt bra-att-ha-hemma-vin.

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Jag har också gått i tankarna att se till att något ex av detta vin alltid finns hemma. Det har främst handlat om läskande aptitretare, men det passar naturligtvis även bra till många maträtter.

Vad tror du om livslängd eller rent av lagringspotential? Vassare rieslingviner brukar väl vinna av lite tid på rygg, både torrt och halvtorrt. Kan det gälla även Dr L's instegsvin?

Anonym sa...

Kul att det finns någon därute som läser! Jag tror att en del av friskheten kan gå förlorad vid längre lagring, men det kostar ju inte så mycket att prova. Riesling r ju som sagt myckett lagringståligt. Hursomhelst är det ett mycket bra "vardagsvin".