måndag 22 december 2008

Gobelsburg Grüner Veltiner 2007

Julen är här. De sista klapparna inhandlade. Mat tillräckligt för att utstå en längre belägring samt dito dryck finns på plats. Första säsongen av "Jeeves och Wooster" och "Middlemarch" ligger vid dvd-spelaren för de där timmarna då barnen sover sött. Nu är det cocooning som gäller.

För en frisk inledning på firandet så står det en pastarätt med rökt lax på bordet. Till det skruvas en österrikare upp. Gobelsburg är i Sverige välkänt och en del av den renässans som österrikiska viner nått de senaste åren. Grüner Veltiner står för hälften av arealen på denna 35 hektar stora vingård som har en imponerande historia i bagaget. Tidigare smakprov har inte gjort mig besviken och jag hoppas på en god vardagsupplevelse.

Doften är mycket frisk och mineralig och följs upp av hög syra, frukt och en lite pepprig smak. En liten restsötma adderar till upplevelsen som är mycket behaglig. Ett riktigt bra vin som för pengarna ger rejält med upplevelse tillbaka. 06:an gavs 90 poäng av Parker och det omdömet stämmer jag helhjärtat in i.

Inga kommentarer: