lördag 21 februari 2009

Baigorri Reserva 2004



I februarisläppet kom denna representant för det moderna Rioja in på bolaget. Just det moderna illustreras på ett övertydligt sätt när man besöker firmans hemsida. Det är betong, stål och överdesignat. När det gäller konkreta fakta är det sämre beställt.

Reservan från 2004 görs på 100 procent Tempranillo, och spenderar 18 månader på nya franska fat. Efter en tid i karaffen är det en dov och mörkt fruktig doft. Mycket bra och inte en överdos av fat, vilket uppskattas. Associationerna drar snarare till en merlotbaserad Bordeaux än till traditionell Rioja. Smaken är generöst fruktig med mycket mörka bär, vitpeppar och en eldig avslutning. Tanninerna är lagom avrundade utan att vara menlösa. Faten är lagom framträdande.

Det är ett gott vin och fullt drickfärdigt i dagsläget. Det är dock något opersonligt. Hade jag provat det blint hade vinets moderna stil kunnat leda gissningarna både hit och dit. I sin iver att vara modernt blir det lite könlöst. Att det är mycket kompetent vinmakeri råder det ingen tvekan om, men det når inte riktigt ända fram. I jämförelse med exempelvis Roda från samma år står det sig slätt.

Varunummer: 96644
Pris: 199 kr.

Inga kommentarer: