söndag 8 februari 2009

Torricella 2007

Ett av två nyårslöften är att dricka mer vitt. Fisk tarvar vitt och därför åkte jag till bolaget för att hugga en flaska. I valet och kvalet vid den magra vitvinshyllan på det lokala bolaget ringde jag Mr T som hade provat Torricella från Barone Ricasoli med gott resultat. Flera av baronens röda har provats och därför tyckte jag att det kunde vara roligt att prova något vitt. Torricella är en IGT från Toscana gjord på ekfat och med inslag av chardonnay.

baronens hemsida kan man läsa sig till att Torricella är den del av vingårdarna på Brolio som skördas först och här bjuds tydligen på terroir. Vinet har legat till två tredjedelar på nya barriquer och en tredjedel i ståltank i tre månader.

Doften är härlig med mycket fat, smörkola, äpple och en något oxiderad ton.

Smaken är bra med hygglig syrlighet, mycket fat och vanilj med kryddighet, lite citrus och viss eldighet till följd av de 14 procenten.

Torricella är ett gott och lite vulgärt vin för livsnjutare som inte bekymmrar sig om vad som är korrekt för tillfället. Hårt ekad chardonnay kan vara alldeles utmärkt gott.

Till fiskgratäng funkar det sådär, något vin med mer syrlighet och citrus hade nog suttit bättre. Däremot tror jag att Torricella passar alldeles utmärkt till hummer eller grillad fet fisk.

Inga kommentarer: