fredag 12 juni 2009

1997 Chateau Larrivet Haut-BrionSå här års är det mycket som pockar på uppmärksamhet. Trädgårdsarbete, skolavslutningar och jobb som ska fixas innan Sverige stänger efter midsommar. Listan kan göras oändlig. Ursäkterna att inte uppdatera bloggen är alltså legio. Men dessa anteckningar tycker jag ändå är prioriterade att lägga ut.

Vingårdar med lång historia har ofta perioder av upp- och nedgångar. Dagens vintips kommer från en sådan egendom. Mer om detta kan läsas hos den gode vindoktorn. Denne anger att egendomen idag förfogar över 45-50 hektar, från att för inte så länge sedan ha varit närmast utraderad. Där ser man vad nya ägare, Michel Rolland (och en stor hög pengar) kan åstadkomma.

Larrivet Haut-Brion producerar både vitt och rött vin, men naturligtvis är fokus på det röda. Dagens vin görs på 55/45 Cabernet Sauvignon/Merlot (uppgifterna varierar något).

De senaste årgångarna har fått överlag goda vitsord av den professionella vinprovarkåren. Det balanserar trendmässigt på 90-strecket, vilket får anses fullt godkänt med tanke på prisbilden.

Vinet har en rödbrun färg vilket antyder bra mognad. Utan luftning kommer en underbar doft med svarta vinbär, ceder, kola och vanilj. Den är rik, varm och generös med fina källartoner.

Smaken är i klass med doften. Det finns fortfarande bra kraft i vinet men det är underbart balanserat med en jordig och lite bränd touch. Jag och L njuter i fulla drag av detta vin som rimligtvis står på topp just nu. Att komma över ett hyggligt prissatt vin som är färdiglagrat känns som ren lyx.

Köp och njut är dagens starka köprekommendation.

Varunummer: 82783
Pris: 289 SEK

6 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Skönt du hittat tillbaka till Bordeaux efter lite irrfärder ;-)

Skämt åsido, 1997 var nog inte så tokigt och illa som alla ville göra det till initialt. Allt fler positiva omdömen både här och där kan läsas! Minns jag jobbade i DK när 1997 lanserades och ingen köpte.

Men skam den som ger sig! Låter som ett finfint vin att bara njuta av!

Anonym sa...

Nu far det iofs min bloggkollega som varit på utflykt i Bierzo, men det sprollar.

Med två veckor till att jag befinner mig inom "striking distance" till vingårdarna i Bordeaux så känns det skönt när vinerna levererar. Har du några tips för en besökare?

Mr J sa...

Och mer gammal och gisten Bordeaux blir det på bloggen inom kort! Uj vad gott det är med gamla viner.

Niklas Jörgensen sa...

Mr O - berätta vart du ska mer exakt!

Mr J - Ser fram emot läsningen!

Anonym sa...

Resmålet är nära Royan, en färjetripp från Médoc. Med två badglada flickor i bagaget som inte har besök i mögliga källare som högsta dröm får man nog nöja sig med enstaka vingårdsbesök. Därav tipsfrågan.

Niklas Jörgensen sa...

Du har ju inte långt till Saint Estephe och övriga klassiska kommuner. Kanske ta en liten runda på Route du Vin? Turisterna är där så om du inte vill sälla dig till flocken kanske ett bättre Medoc-slott kan vara något? I norra Medoc har du Potensac som är ruggigt bra för att bara vara just en Medoc. Delon-familjen som har Leoville-las-Cases som äger slottet.

I Saint Estephe finns ju en uppsjö av spännande slott, de flesta lär väl dra till Calon-Segur. Cos d'Estournel och Montrose av förklarliga skäl.

Och Cognac? Det är ju nära!