lördag 27 juni 2009

2005 Chateau de Chantegrive


En samstämmig kör av vinjournalister och bloggare hyllar 2005 som en av de främsta årgångarna i Bordeaux. Det finns ju en del från denna årgång i systemets beställningssortiment att beställa och prova.

Chateau de Chantegrive är en av de större egendomarna i Graves med sina 97 hektar. 60 procent av vingårdarna används för röda viner med lika delar Merlot och Cabernet Sauvignon och 40 procent används för vitvinsframställning med lika delar Sémillon och Sauvignon Blanc. Chateau de Chantegrive har tydligen grävt upp gamla plantor med Cabernet Franc och Muscadelle, som användes enligt äldre vinlitteratur. I cuvéen för 2005 användes lika delar Merlot och Cabernet Sauvignon.

Doften är något återhållsam med svartvinbär, röda bär à la rhônsk syrah och något flyktigt som för mig leder tankarna åt de där körsbärslikörpralinerna som brukar ratas i Aladdinkartongerna vid jul. Där finns även lite gräddkola och viol. Ungefär samma saker går igen i smaken ackompanjerat av en pigg och aptitretande syrlighet med mjuka tanniner i en förhållandevis kraftig kropp. Det är inte murrigt, utan väl utmejslad frukt med svartvinbär och plommon som klingar av med lite gräddkola. Ett gott, okomplicerat och fruktdrivet vin som kanske vinner på lagring men som kan drickas nu. Det är inte det bästa eller mest minnesvärda av viner, men meriterar till en köprekommendation utan superlativer. Hade priset varit ett par tjugor lägre hade saken nog kommit i en annan dager.

Gamla fördomar om undermåliga och överprissatta viner präglar nog fortfarande i mångt och mycket synen på mycket som produceras i Bordeaux. Bortsett från frånvaron av superlativer är jag positiv till Chateau de Chantegrive i bemärkelsen att det, tillsammans med flera andra viner från mindre kända appellationer och producenter som jag provat under våren, visar upp en mycket positiv sida av Bordeaux med goda och förhållandevis modest prissatta viner som förtjänar att upptäckas.

Som vanligt är det svårt att vara först på plan. Läs gärna andra som provat här och här.

Varunummer: 74221
Pris: 178 SEK

Inga kommentarer: