tisdag 16 juni 2009

2006 QuerciabellaDetta vin är ett av de mer hyllade i sin klass, och även den svåra 2005:an fick på sina håll beröm. När nu leverantören bytt till den bättre 2006 vilar jag inte på hanen utan beställer en flaska.

Det är ingen hemlighet att denna blogg gillar ursprungstypisk chianti som inte är alltför influerad av den så kallade nya världen. Faten ska vara integrerade och inte dominera. Frukten ska vara kärvt förpackad, med en bitter avklingande eftersmak. En hel del producenter verkar i dag producera mer insmickrande vin. Vin som vid första smakintrycket kan vara lockande men som med tiden blir alltför jolmigt.

Querciabella 2006 är 95 procent Sangiovese och resten Cabernet Sauvignon. 14 månader på fat varav 30 procent är nya franska. 13, 5 procent alkoholnivå. Det låter bra.

Doften är tämligen anonym och ger inte mycket mer än den typiska sangiovesedoften med mörka bär. Smaken är ganska rivig med rejäla tanniner. Det finns mörka bär och efterhand kommer kaffe och kakao fram på ett trevligt sätt. Eftersmaken har den efterfrågade bitterheten. Samtidigt är den pepprig och ganska eldig. Faten håller sig på mattan.

Helhetsintrycket är ett klassiskt exempel på Chianti Classico som kommer att rundas av och utvecklas med ett par års lagring. Efter ett antal dagar provas det som inte konsumerades vid ursprungstillfället och vinet håller ihop på ett beundransvärt sätt.

Därför utfärdas köprekommendation, trots att priset kanske är i högsta laget.

Varunummer: 74373
Pris: 199 SEK

Inga kommentarer: