måndag 21 december 2009

2001 Barolo Cannubi Boschis Virna di Borgogno


Dags för ytterligare en Barolo. Denna Barolo är gjord av en dotter till Lodovico Borgogno som heter Virna, vilket händelsevis råkar vara namnet på den gemensamma firman. Borgogno är ett namn som återkommer i olika variationer då det verkar vara en klan som gett upphov till flera producenter.

I striden mellan traditionalister och modernister verkar Virna inta något av ett mellanläge. Druvorna lakas ur med skalen i tio dagar och lagras sedan i två år på franska fat på 300 respektive 500 liter.

Föga förvånande med tanke på avlagringarna i botten på karaffen buteljeras vinet utan filtrering. Därtill är färgen vackert transparent med drag av tegel.

Efter en stund i karaffen går att ana en diskret doft av framförallt körsbär, men också med jordgubbar och torkad frukt. Eteriska slöjor kommer och går med kryddor med dragning åt julen, som exempelvis stjärnanis. Här finns också svart te, rökt medwurst, tobak och läder. Efter hand blir tjära och rosor tydliga.

Alerta tanniner som förmår snörpa ihop kinderna följs av en tämligen lätt, slank och elegant smak av torkad frukt, körsbär, läkerol och lakrits innan det klingar av med jordgubbsbalsamico och fatvanilj. Åren som gått sedan druvorna skördades har tagit ut sin rätt och vinet börjar visa upp flera mogna drag. Lagringspotentialen är inte uttömd än, vilket visar sig i att dag två har vinet förlorat i komplexitet, men å andra sidan vunnit i fyllighet och bättre balans. Det är helt enkelt lite godare med ett dygns luftning.

Det är ett gott vin. Längre än så vill jag inte sträcka mig. Det är lite för lätt och saknar tillräckligt med skjuts i framför allt eftersmaken. Det innebär tyvärr att priset är på tok för högt i relation till den upplevelse som vinet förmår bjuda på.

Varunummer: 85374
Pris: 369 SEK

Inga kommentarer: